Обучаваме 2000 либийци в Ново село

Обучаваме 2000 либийци в Ново село | StandartNews.com

Сливен. Либийски полицаи идват на обучение в България. База "Ново село" край Сливен ще приема за тренировки бъдещите полицаи на Либия, научи "Стандарт". Очаква се на българо-американското отбранително съоръжение да дойдат 2000 полицаи от силите за сигурност на Либия. Те работят основно за столицата Триполи и град Бенгази. Това ще стане през идните месеци. Либийците ще бъдат обучавани у нас на четири етапа от по 500 души, твърдят източници от база "Ново село".

Полицаите ще преминат подготовка за боравене с леко стрелково оръжие и дисциплинарни порядки. Няма яснота обаче дали либийците ще могат да напускат базата и да посещават градове и села около нея. Пристигна доставка на голямо количество храна, което със сигурност не е за учението в момента, твърдят офицери от логистиката в базата. Според тях тренировките на либийските полицаи ще бъде платени и българската държава ще получава пари от Либия. Инструкторите по военно обучение пък ще бъдат българи и американци. В момента на "Ново село" тече учение на специалните сили от армиите на България и САЩ под название "Хвърлена ръкавица". В него участват и екипи на МВР, ДАНС и Националната разузнавателна служба. То трябва да завърши в края на септември. Най-вероятно първият контингент либийци ще дойде по-късно през есента, твърдят запознати. Все още не е ясно колко време ще продължава всеки етап от обучението на полицаите.

България може да помогне на Либия, като обучава полицейските й части и изпрати лекари, за да бъде преодолян колапсът в здравеопазването в размирната държава. Това заяви през септември 2011 г. тогавашният ни външен министър Николай Младенов. Оттогава темата не е повдигана публично у нас.

Това лято на база "Ново село" имаше учение, в което участваха бойци от Азербайджан, Македония, Сърбия, България и САЩ.

Всяко държава има правото и задължението да конструира своя сектор "сигурност" така, че да се справи с тероризма. Не виждам нищо лошо в това на базата да се обучават либийски полицаи, заяви пред "Стандарт" генерал от българската армия. Той обаче държи да остане анонимен, защото "въпросът бил за политиците".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай