Самуиловци сложиха мартеници само за ден

Щъркел подрани с 20 дни в сливенско село, хората го виждат надвечер

Самуиловци сложиха мартеници само за ден | StandartNews.com

Самуилово. Жителите на сливенското село Самуилово сложиха и свалиха мартениците си в един и същи ден.

 

"Това се случи на 1 март, когато по традиция всеки се кичи с бяла и червена плетеница. Същия ден обаче повечето хора видяха първия щъркел и пак по традиция трябваше да ги свалим и да ги вържем на дърво", заяви пред "Стандарт" Радослав Кутийски, кмет на Самуилово. Всъщност първият щъркел е долетял в селото три дни по-рано - на 26 февруари. Хората обаче предпочели да спазят традицията и сложили мартеници, макар повечето от тях да са го видели, преди да дойде Баба Марта.

 

"Самият аз свалих мартеницата следобед на 1 март. Ако някои не са го видели още, сигурно си носят мартениците", каза Кутийски. Първият щъркел традиционно идва преди всички останали. "През деня не можете да го видите, защото си търси храна по поречието на Тунджа и нивите, които в момента се обработват. Прибира се едва надвечер", обясни кметът.

 

Село Самуилово е известно със своята колония от щъркели. По традиция 11 двойки имат гнезда по дъбовете около селото, а други 4 са в самото населено място. "Тази година първият щъркел, който задължително е мъжки, е подранил с 20-ина дни заради топлото време", обясни кметът. Миналата година той успял да издейства от електроразпределителното дружество ЕВН поставянето на 4 нови гнезда със специална вишка. Те обаче не са предпочитани от щъркелите. Самуилово се прочу и със своя музей на прелетните птици. Той се помещаваше в една от стаите на читалището, където обаче в момента функционира информационен център за европроекти. Сега музеят ще бъде заменен с историко-етнографска сбирка, в която да намери място и експозицията за щъркелите, обясни Радослав Кутийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай