Самотният ездач

Страхил Ангелов не послуша Станишев и отпраши за Сирия

Самотният ездач | StandartNews.com

На соловите изпълнения не се огледа с добро око в парламента. Особено когато са свързани с международни изяви. Посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия взриви държавата.

Той бе засипан с обвинения, че подкрепя режима на Башар Асад. Обясненията за посещението прозвучаха нелепо. Визитата хем била в качеството на гражданин, хем в качеството на депутат, за да се срещне със сирийските власти.

Като шеф на групата за приятелство със Сирия в Народното събрание Ангелов искал да внесе "истинския смисъл на думата приятелство". Без да изглежда особено притеснен от скандала, в който се забърка, червеният депутат се оправда и с фондация "Славяни".

"Професори и общественици се интересуват от взаимоотношенията с тази страна", мотивира решението си за пътуването Страхил Ангелов.
За да задоволи любопитството им, той пренебрегна дори волята на своя лидер Сергей Станишев, който го посъветвал да не заминава за Сирия. "Платих визитата, не е скъпо там", коментира Ангелов. "В държава, в която се води война, има леко обезценяване на парите. Като народен представител мога да си позволя да дам 300 евро за билет, пазя фактурите", каза още той.

Разказа също, че се срещнал с много хора. Между тях били студенти в университета в Дамаск, които не подкрепяли Башар Асад. Видял се и с духовни лица, сред които патриарха.

На въпрос защо се е появил по сирийската държавна телевизия, Ангелов отговори: "Очевидно домакините са си търсили начин да си направят пропаганда. Дори на снимката съм без вратовръзка. Нито съм носил подаръци".

Червеният депутат не е съгласен с външния министър Кристиан Вигенин, който определи посещението като "безотговорен акт".
"Тук живеят над 15 000 бежанци и без участието на страната, от която идват, трудно можем да го решим този проблем", обясни червеният депутат. И отрече, че подкрепя Башар Асад.

Страхил Ангелов отказва да подаде оставка от ръководството на парламентарната група за приятелство със Сирия. Защото смята, че точно като него трябва да бъде нейният шеф.

Само преди шест месеца сегашната черна овца на парламента бе приеман от колегите си като герой. 36-годишният експерт по водни проекти се прочу със спасителната евакуация на четири депутатки в нощта на белия автобус. Той не беше в парламента по време на блокадата му. Отива там само за да помогне.

Любимото място на Страхил е конната база в Божурище. От години Ангелов е професионален състезател жокей, картотекиран е в тежкия клас и у нас, и в съседна Гърция. Състезава се с кобилата Диадора. Бил само на 11 години, когато хваща гривата на кон. И така до днес.
Иска му се и 8-годишната му щерка Ивана да го последва в хобито му. Конете са магия, казва Страхил. И хората на хиподрума се разбират без думи за разлика от тези на парламентарните банки.

Ангелов е завършил международни отношения. Точно след войната в Косово отива там по линия на ОССЕ и наблюдава изборите. Следват Сърбия и Азербайджан. Полиглот е, знае руски, английски, сърбохърватски и френски език. От 15 години е член на соцпартията. За първи път е народен представител. Преди да влезе в парламента, е работил като консултант. Подготвял и реализирал инфраструктурни проекти във водния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай