Само за месец: Удар за 2 млн. през Кулата

Само за месец: Удар за 2 млн. през Кулата | StandartNews.com

Внасят нелегално цигари у нас, изнасят спирт и алкохол

Нов удар по контрабандата нанесе държавата. Хайките за нелегален превоз акцизни стоки се преместиха от "Капитан Адреево" на "Кулата".

Заради тях митничари и шофьори изкараха тежка нощ на граничния пункт в сряда срещу четвъртък. Идващите от Гърция камиони бяха внимателно претърсвани. След задължителния кантар те минаваха и още две проверки - физическа и рентген. "Тежестта на товара ни дава първите индикации дали всичко е наред, или пък има нещо нередно. Следим и дали осите - предна и задна, са еднакво натоварени", обясниха митничари.

"Не се е провеждала специализирана акция на границата. Това за нас е рутинна работа - да се борим всеки ден с контрабандата", казаха от пресцентъра на Агенция "Митници" вчера. И обясниха, че не са изпращани допълнително служители на "Кулата", действало се е рутинно и нормално. Заради хайките се образуваха колони от автомобили, най-вече на вход от Гърция за България. Очевидци разказаха, че в южната ни съседка опашката е стигала до 6 километра. Тираджиите се изнервиха от дългото чакане. Някои от тях негодуваха, че по никое време ги бавят. "За нас имаше някаква акция. Ровеха не само камионите, но и доста леки коли. Гранични полицаи проверяваха под лупа всички документи на пътуващите - не само личните им книжа, но и тези на леките коли, дали имат автомобилите всички необходими документи. Губим време, нерви и пари, кой ще ни ги върне?! Изпускаме часове и курсове, как да не се ядосваме", сподели благоевградчанин, който бил принуден да чака повече от 4 часа, за да премине разстоянието от Промахон до "Кулата". "Отваряха багажните помещения, "снимаха" ни на рентгена", допълни той. Имаше и такива, които оправдаха проверките. "Тяхно задължение е да се борят с контрабандата, за да има повече пари в държавната хазна", споделиха жители на село Чучулигово, което е близко до границата. "Не са виновни те, а тези, които вече над 2 години пренасочват целия трафик от и за Гърция през нашите села", коментираха местните. Според митничари щетите от незаконния трафик през "Кулата" само за месец са за над 3 млн. лева. 450 мастербокса с цигари без бандерол бяха задържани през март на граничния пункт. Нелегалната стока била скрита в тайници на гръцки тир, който по документи превозвал авточасти. Под тях в сандъците обаче имало и цигари без акциз. Стойността на нанесената щета за страната е 1 687 500 лева. Митничарите са категорични, че най-често се пробва контрабанда на цигари за България и на спирт за Гърция. Само за месец и половина е установено, че някъде в страната се приготвя нелегален спирт, който трябва да стигне контрабандно до Гърция. До момента са заловени над 36 000 литра спирт 95,6 градуса на изход. В Гърция алкохолът е по-скъп и целта е да не се плащат акцизи. Задържани са и 10 000 бутилки алкохол с бандерол, скрити в "тапа" зад палетата с декларираната пред митническите власти стока. Най-често контрабандистите редят 1-2 палета с редовната стока в задната част на товарното помещение, а контрабандният спирт или алкохол крият напред.

Местните: Не сме мигнали

Колоните от тирове вдигнаха кръвното и на жителите на трите най-близки села до границата - Кулата, Марино поле и Чучулигово. Повечето местни не можаха да мигнат, защото цяла нощ под прозорците им преминавали тежкотоварните камиони и леките коли. "Такова чудо скоро не е било. Как да спим, като минаваха тир след тир, кола след кола", негодуваха хората. Митничари на "Кулата" увериха, че просто са си вършили работата. "По някое време се струпаха доста камиони, това се случва и друг път", признаха служители на ГКПП-то. "Три от тях да заделим за селекция и за проверка, няма как да не се забави преминаването и да не се образуват опашки. Но това е по-малкото зло от пропускането на тир, в който може да има контрабандни акцизни стоки или наркотици", допълниха митничарите.

Продават папироси в магазин за бельо

Цигари, хубави цигари. Така рекламират стоката си мургави търговци на "Женския пазар" в София.
Оказа се, че да купиш контрабандни папироси е толкова лесно, колкото и да си вземеш килограм домати. Продавачите дори не се крият. Потенциалните клиенти без никакъв проблем ще ги откриват из целия пазар и дори в двора на църквата "Св. св. Кирил и Методий". Хора на всякаква възраст, предимно от ромски произход, спокойно, без никакво притеснение дават подробна информация за стоката си. Най-често цигарите се продават на стекове - 10 кутии за 30 лева. За сравнение легално закупен стек цигари върви по 50-60 лв. Рядко продавачите се съгласяват да продават отделни кутии. Това става след дълги уговорки. "Женски или мъжки цигарки искаш?", пита услужлива мургава жена. И уточнява, че всичките вървят по 3 лева за кутия. На въпрос за разликата в качеството жената отговаря: "Всичките са хубави". Един стек "PRESIDENT", "NIRVANA" или "PEARL" струва трийсетачка, а насипно 3 лв.", пояснява ромката.

И води клиентите в магазин за бельо, където им продава нелегалните папироси. "Ние не се притесняваме от униформените, познаваме ги", казват търговците. "Страх ни е от цивилните, те са много опасни," допълват те. Повечето хора, които купят от стоката, не идват за още. "Цигарите не стават за пушене, ужасни са!", обясни разочарован клиент на мургавите търговци.

Съдия към митничари: За дребни парички се продадохте

Шестимата задържани от "Капитан Андреево" остават в ареста

Жалкото е, че за дребни парички сте се съгласили да участвате. Това заяви апелативен съдия Евдокия Кемалова на задържаните за контрабандния канал на цигари на "Капитан Андреево". Думите й прозвучаха при обявяването на мярката им за неотклонение. Шестимата задържани остават в ареста, реши вчера Апелативният съд в Пловдив. Сред обвиняемите е началник смяната на "Капитан Андреево" Красимир Добрев. Заедно с него в ареста остават Юри Гудев, Николай Хаджилиев, Янчо Георгиев, Христо Палазов и Николай Перчемлиев. Не всички са митничари. Един от арестуваните е граничен полицай, има и такива, които са помагали при контрабандата. Пред тричленния съдебен състав всички заявиха, че са невинни и поискаха по-лека мярка. Красимир Добрев се оплака пред магистратите, че е накиснат. Според защитниците няма достатъчно доказателства за съпричастност към контрабандната схема. "Едва ли е тайна, че на българските митници има анархия. Дано това дело да помогне нещо да се промени", заяви пред журналисти адвoкат Стефан Левашки, защитник на Юри Гудев, цитиран от "Дарик". По думите му едва ли те са най-виновните и не знае защо не се търси отговорност на много по-високо ниво. Според прокуратурата обаче шестимата са били в основата на нелегалния канал за цигари, който бе разбит от МВР, с подкрепата на БОП и ДАНС в края на миналия месец. Предварителните данни до момента сочат, че чрез контрабандата държавният бюджет е ощетен с 56 милиона лева само за месец. Товарни камиони са пренасяли цигарите, като са минавали граничния пункт на Капитан Андреево без проверка, когато на смяна са били задържаните. Нарушението и съпричастността им е установена с видеозаписи.

Най-масово хващат турски "Президент"

Турската марка цигари "Президент" са най-хващаните цигари в последната година у нас, твърдят експерти от Агенция "Митници".

Турският дизайн на кутията прилича на по-известните "Парламент", но вместо светлосиньо е в светлокафяво. Единият от двата тира, заловени на "Капитан Андреево" на 31 март, също бяха от същата марка. Вторият камион беше с китайските "Джин Линг". "Президент" се произвеждат в цял свят с различен дизайн - в Тайван, Колумбия, Египет, Франция, Гърция, Холандия, Украйна и дори Швейцария. В Украйна се правят от фабриката в Кременчуг, която е дъщерна на "Джапан тобако Интернешънъл". В Гърция ги произвежда "Папастратос", която е собственост на "Филип Морис". Кой произвежда турския "Президент" не е ясно, показва справка в интернет. Техният дизайн е бял, различава се драстично от гръцката марка със същото име.

"Почти всички заловени количества носят надпис Duty Free, което означава, че се изнасят пред магазини за безмитна търговия и не са ментета", смятат експерти. Според официалната статистика от началото на годината до края на март са заловени общо 9 427 039 къса цигари, което е двойно повече от същия период на 2012 и 2013 г.

Сливат митници и НАП за по-високи приходи

НАП и митниците ще се обединят, за да донесат по-високи приходи в хазната. Според експерти взаимодействието между двете ведомства е ключово за ефективната борба за повече пари от дължимите данъци и митни сборове. Не всички служители на Митниците обаче са съгласни. "Сега се работи добре, не мисля, че е моментът за обединение, което ще размие отговорностите", смята източник от ресорната агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай