Съдят акушерката Ковачева за побой над още 4 бебета

Съдят акушерката Ковачева за побой над още 4 бебета | StandartNews.com

Акушерката, заснета от болничните камери да бие новородено с шише, отива на съд. Днес Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Емилия Ковачева за опит за убийство на новородено в болница "Софиямед". Според държавното обвинение на 18 април 2015 г., за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в стая за интензивно лечение и специални грижи на новородени в неонатологията, тя е направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол Димитрова, която тогава е била на 4 дни. Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в главата и тялото на детето, както и го е задушавала с ръце.
Вследствие на побоя детето получава тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток. Вещите лица, изготвили заключението на съдебно-медицинската експертиза, са категорични, че без оказана своевременна медицинска намеса малката Никол е щяла да издъхне. Според обвинителния акт Ковачева е употребила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм, което очевидно личи от продължителността на нанесения побой на беззащитното дете.

---------------
Акушерката Емилия Ковачева е малтретирала и други деца, става ясно от обвинителния акт. Според прокуратурата в хода на разследването е изяснено с категоричност, че по време на нощните си дежурства на 17/18 и 24/25 март, както и на 15/16 и 17/18 април Ковачева е нанасяла побой по идентичен начин - блъскане, удари по тялото и главата, притискане и по отношение на други 4 новородени в отделението. За тези нейни деяния материалите са отделени и са изпратени на Софийска районна прокуратура за разследване, се казва още в официалното съобщение. Не става ясно обаче защо родителите на малтретираните бебета не са подали сигнал нито до ръководството на болницата, нито до полицията.

Най-вероятно родителите не са знаели за това

За щастие при тях не се е стигнало до фрактура на черепа и тежки травми.
До разкриването на престъплението с малката Никол се стигна именно след сигнал от болницата, че е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че то е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че новороденото е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускането му.
Според обвинителите престъплението на акушерката се характеризира и с това, че

на бебето са причинени изключителни болки и страдания

вследствие на упражнената сила, като при нанасяне на увредата обвиняемата съзнава, че с въздействието си върху детето му причинява физически страдания.
По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели и са изготвени психиатрична експертиза на Ковачева и видеотехническа експертиза. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.
След като престоя няколко месеца в ареста, в края на септември съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест.
Самоковчани твърдят, че не са виждали никой от семейството в града - нито бащата и майката на акушерката, нито двете й дъщери. "Родителите й са много трудолюбиви хора, отглеждаха зеленчуци, сега не са садили нищо. Явно са стресирани. Не знаем от какво живеят. Дъщерите й са много земни и добри момичета", коментират местните. Ковачева останала млада вдовица и сама издържала двете си дъщери - в момента едната е студентка по фармация, а другата ще бъде абитуриентка. Родителите на акушерката били с ниски пенсии.
Самоковчани все още не могат да проумеят защо кротката и любезна Емилия, която е работила в местната болница дълги години, е посегнала на новородено. "Тя не е способна на такова нещо, камо ли пък да го извърши умишлено", твърдят местните. Според тях като медсестра на личен лекар, Емилия била много компетентна.

Знаела ЕГН-та на 3000 пациенти и диагнозите им

В първите часове на 2014 г. пък орисала бебе - момченце - била в екипа, който помогнал да се появи на бял свят малкият Стивън.
След като стана ясно, че Ковачева е давала извънредни дежурства в болницата в София, трудовите инспектори започнаха проверки по болниците у нас. Факт е, че акушерката сама е писала графика си на работа и сама е определяла кога да поеме допълнителните смени. От май до декември бяха открити 4117 нарушения на трудовото законодателство при извършени общо 839 проверки в 586 лечебни заведения у нас. Проверките са доказали, че най-сериозни в сектора на здравеопазването са именно проблемите с работното време и почивките и полагането на извънреден труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай