Съдийка освободила Боевски

Съдийка освободила Боевски | StandartNews.com

Бразилия. Гълъбин Боевски е експулсиран от Бразилия след освобождаването му от Съдебната власт и последвал по силата на това решение декрет N 889 на министъра на правосъдието Жозе Едуардо Кардозо от 13 март 2013 г.

Това съобщиха специално за „Стандарт" от Министерството на правосъдието на Бразилия.

„Въпросите, свързани с изтърпяването на присъдата, са прерогатив на Съдебната власт и към тях Министерството на правосъдието няма отношение. Тези въпроси са от компетенцията на съдия по изпълнение на наказанието (Juiz da Vara de Execução Penal на португалски – б.р.). Съдебната власт е тази, която решава за всички промени по отношение на режима на излежаването на присъдата, предварителното освобождаване и т.н. Министерството на правосъдието по никакъв начин не участва в отношенията между затворника и Съдебната власт", обясни експертът от министерството Лаура Муради.

С други думи решението взима Съдебната власт, а правосъдният министър, като принципал на ръководеното от него министерство, е изпълнител на това решение.

„Процесът по експулсиране се извършва паралелно с излежаването на присъдата, въпреки че решението за изгонване може да се издаде преди края на изтърпяването на наказанието. Крайният резултат от този процес е изгонването от страната на осъдения след освобождаването му от Съдебната власт", добави експертът.

Ето какво гласи въпросният декрет на правосъдния министър по случая с Боевски, публикуван в Държавен вестник на Бразилия:

Декрет N 889 от 13 март 2013 г.

Държавният министър на правосъдието, на основание на правомощията, които му предоставя чл. 1 на Постановление № 3447 от 5 май 2000 г., публикувано в Държавен вестник на 8 май същата година, раздел 1, както и с оглед на разпоредбите на Процес № 08704.006074/2011-03, Министерството на правосъдието, реши :

Да експулсира от територията на страната, в съответствие с чл. 65 и чл. 71 от Закон № 6815 от 19 август 1980 г., Гълъбин Пепов Боевски, с българско гражданство, син на Пепи Боевски и на Стелияна Боевска, роден в България на 19 декември 1974 г., на основание прекратяването на ефективното изпълнение на присъдата в страната или освобождаването на осъдения от Съдебната власт.

Жозе Едуардо Кардозо

Извършването на експулсирането на Боевски става възможно след решение N 1.09.831 на съдия Роберта де Оливейра Ферейра Лима, което гласи: "Освобождаване на Гълъбин Пепов Боевски с цел експулсирането му, независимо, че не е изтърпял цялата му наложена присъда".

„Стандарт" отправи запитване до съдийката при какви обстоятелства може да се вземе такова решение, но до момента отговор все още не е получен.

Експерти по правната система на Бразилия обаче намекнаха, че то може да се вземе ако осъденият е оказал сътрудничество при разследването на престъплението, което е извършил и за което изтърпява наказание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай