Съдът в Берковица остави турската баня на общината

Съдът в Берковица остави турската баня на общината | StandartNews.com

Берковица. Районният съд в Берковица остави турската баня на общината, съобщиха от съдебната палата в града. Съставът, начело със съдия Елеонора Филипова, реши, че ищецът – мюсюлманско вероизповедание със седалище в София, не доказва съществуването на мюсюлманска вероизповедна община в града под Ком. То било неин наследник, но тя не е съществувала, следователно не е могла и да притежава имоти. По тази причина съдът осъди вероизповеданието-ищец да плати разноските по делото в размер на 1350 лв.

Турската баня в града се намира на улица „Кестенарска". Била е използвана за хигиенни цели до Освобождението и след това. Застроената и площ е 259 кв. м., а дворът – 575 кв. м. Затворена е от много години, но е ремонтирана от общината по програмата „Красива България". Общината е имала намерение да я превърне в музей на римските находки, каквито са открити при разкопки.

Граждани предположиха, че вероизповеданието я иска, за да построи джамия в града. Затова на двете заседания на съда те заставаха пред сградата му, развявайки национални знамена.

Решението на съда може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред окръжния съд в Монтана, допълниха от съдебната палата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай