Събират тържища и консервни заводи

"Тракия" ще е съвместен проект на български и израелски компании

Събират тържища и консервни заводи | StandartNews.com

Пловдив. Нова индустриална зона "Тракия" ще има край Пловдив. Проектът е на "Сиенит холдинг" и ще се изпълнява съвместно с израелски партньори. "Внесли сме предложението в Агенцията за инвестициите и оттам в Министерството на икономиката, където кандидатстваме за приоритетен проект", обясни Пламен Панчев, който е председател на Съвета на директорите на "Сиенит холдинг". Проектът обхваща няколко общини - Пловдив, Марица, Раковски, Куклен, Родопи, Съединение и Първомай. Освен "Сиенит" и израелците от "Сензор-С" участват още няколко фирми като "Булплод Тракия" - също българо-израелска фирма, ПТЗ Куклен, акционерно дружество между "Сиенит" и КЦМ, "Сифер", която е българо-италианска фирма. "Опитваме се в тези индустриални зони да направим профилиране - тук ще има повече логистика - или текстил, или автомобилостроене, машиностроене. В другата ще правим преработка на селскостопанска продукция", обяснява спецификата на проекта Пламен Панчев. В новата зона ще има предприятия от хранително-вкусова промишленост, като ще се заложи на преработка на селскостопанската продукция плюс тържище.

"Ще се върви успоредно с укрепването на селскостопанските производители в района, а те от своя страна ще имат сигурността, че ще реализират продукцията си. Когато производителят е спокоен и по-сигурен в реализацията на продукцията, той ще произвежда", категоричен е Панчев. Включването на преработващи предприятия в проекта за икономическа зона "Тракия" е другият важен момент, защото така качествената стока ще заминава за директна употреба, а не дотам качествената ще отива за преработка. "Нищо ново и изключително просто", казва бизнесменът, но подчертава, че някой трябва да се хване и да го направи. Освен това не може само един човек, затова е създадено акционерно дружество, в което участват няколко по-големи селскостопански производители от региона и над това се надгражда.

"Ще дойдат преработвателите, ще дойдат предприятия за опаковки, за сушени плодове и зеленчуци, за сокове", надява се Пламен Панчев. Подчертава, че всичко това съвпада и с новия период на европейските програми от 2014 до 2020 година, което също ще помогне за развитието на проекта. Към него проявява интерес и Китай, като азиатската страна също ще участва под някаква форма, съобщи шефът на "Сиенит". Припомни, че в момента връзките ни с Китай са последователни и могат да станат една добра традиция, като се започне с форума в Шанхай миналия ноември, българо-китайския бизнес форум през пролетта в Пловдив, посещение на държавните делегации в китайската страна. "Това започва вече да прилича на политика с Китай, което ще даде резултат, макар и не веднага", смята Панчев. Според него не бива да се загърбват и инвеститорите от Европа, спрямо която трябва да проявяваме постоянство. Според Пламен Панчев е нужно да популяризираме България не само като туристическа дестинация или като култура, а като възможност за инвестиции.

Защото възможностите у нас не са никак лоши, и, който е дошъл и инвестирал в нашата страна, е останал доволен. Имаме добро законодателство и ниски данъци. "Освен това квалифицираната работна ръка не е легенда, имаме я", смята бизнесменът. Подчертава обаче, че може да е по-добра и ролята на техникумите и производствените учебни центрове, откъдето се излиза с професия. От името на всички, които ще изграждат икономическа зона "Тракия", изразява готовност в нея да има образователен център. "Тук трябва държавата да застане с нас, да помага известно време", смята Панчев. Помощта може да бъде плащане на социалните осигуровки за две години. Или пък по-смело предложение - плащане две години на заплатите на тези хора, които ще се квалифицират, и ще работят в съответната фирма. Работодателите пък могат да поемат ангажимент да не ги освобождават три или пет години.

Проектът на индустриална зона "Тракия" е на етап устройствено проектиране. Съвсем скоро общинският съвет на "Марица" взе решение за разработването на подробен устройствен план. След като минат тези процедури, които ще отнемат до една година, вече ще има възможност да се строи. Потенциалът на зоната е за създаване на 30 000 работни места. "Те ще са факт с реализираното на този проект. Това нещо няма да стане за една година. Индустриална зона "Раковски" стартира преди 8 години и 80% от нея е реализирана. За период от 10-15 години вече икономическа зона "Тракия" може да изглежда по съвсем различен начин", обяснява Панчев. Това, което липсва, са инвестиции в инфраструктурата, където е нужна съвместната грижа на общините и държавата. В тази посока добрият пример са публично-частните партньорства, защото ако се даде възможност на бизнеса да участва в изграждането на инфраструктурата, това ще създаде възможности за нови инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай