Събарят ромските къщи в Гърмен от понеделник

Събарят ромските къщи в Гърмен от понеделник | StandartNews.com

Първите 4 от общо 124 незаконни постройки в ромския квартал „Кремиковци" на Гърмен ще бъдат изравнени със земята още идния понеделник. Това разкри във вторник в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя уточни, че са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в квартала. След многокатни опити са връчени писмата за доброволно събаряне на всички собственици на неправомерно вдигнати сгради. Мина двуседмичният срок, в който те можеха да бутнат сами постройките, всички категорично са отказаха да премахнат тези незаконни сгради, каза още министър Павлова. Тя разкри, че паралелно с това е направена количествено-стойностна сметка на процедурата по принудително събаряне. Процедурата за изпълнител на събарянето на първите 4 сгради приключи на 22 юни. Във вторник е започнало оформянето на необходимата документация и най-късно другата седмица ще започне премахването на първите сгради. Те са разделени в 2 групи – на първите 4 сгради премахването започва на 29 юни, а на останалите две – на 13 юли. „Надявам се, че тези, които живеят в тях, в квартала, когато започне това принудително събаряне, ще осъзнаят, че законът и държавата са над всичко. Не го правим целенасочено за едни или други. Не делим хората по никакъв признак. Незаконното строителство е незаконно, законът е един за всички, всички сме равни пред закона. Законът кава, че не може да има незаконно строителство, ако го има – то се премахва. Средно на година ДНСК премахва около 800 сгради, толкова е капацитетът разпределен в месеците – това са около 60-70 сгради на месец, които се премахват. 10% от тях са в ромски кмартали. Не дискриминираме никой, всички са равни пред закона", увери министърът.

Павлова уточни, че често през зимата се спира изпълнението на принудителното събаряне, ако няма къде да живеят обитателите на незаконните постройки. Но в момента е летен сезон и няма тази хипотеза за спиране. „Има обаче хора в този квартал, които желаят да си купят земи и за узаконят сградите. Толерираме го това. В Гърмен едни са се настанили незаконно в чужда частна собственост, там сме категорични, премахването е без алтернатива. Но други ползват общинса земя. Кметът на общината трябва да направи процедура, да обяви ПУП и да направи УПИ за тези терени, след което да предостави отстъпено право на строеж. Тогава всеки един от тях ще има възможност да живее в законно жилище и да спазва законите, независимо дали е представител на малцинствена група или не. Апелирам кмета да направи тази процедура, каквото е необходимо от държавата – ние ще помогнем", категорична бе министър Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай