Руснаци искат ЦУМ

Тайнствени братушки ще вдигат Музей на православието

Руснаци искат ЦУМ | StandartNews.com

София. Руснаци хвърлиха око на ЦУМ. Тайнствени братушки поискали там да бъде направен Музей на православието на Балканите. Те пратили офертата си до собственика на ЦУМ - пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Според агенция "Фокус" това са известни руски бизнесмени и културни дейци, които смятали, че така ще разширят руското културно присъствие. Гергов потвърди, че два пъти вече е разговарял с тях, но категорично отрече тиражираните информации, че продава сградата на ЦУМ. Той водел преговори да отдаде под наем цялата търговска площ на мола на братушките за музея. Руснаците обяснили, че "идеята е стара и целта й е да се обединят културната и православната традиция между южните славяни и Русия". Сънародниците на Владимир Путин смятали, че сградата е особено подходяща за Музей на православието, защото се намира в центъра на София, близо е до няколко раннохристиянски храма, както и до катедралата "Св. Александър Невски".

Пред Mediapool Гергов не пожела да уточни дали интересът е от частни бизнеструктури, руската държава, или Руската православна църква. "Наемът ще е пазарен, договорът може да е десет- или двайсетгодишен, а оценителите ще кажат колко ще се плаща, аз кожи не искам да дера", допълни бизнесменът.

По време на кабинета на ГЕРБ Гергов и културният министър Вежди Рашидов започнаха преговори Националният исторически музей да се премести от Бояна в сградата на ЦУМ в центъра на София.

След тиражираната информация за интереса на руснаците шефът на НИМ проф. Божидар Димитров отново припомни идеята и отсече: "Надявам се преговорите за преместване на НИМ в ЦУМ да приключат успешно, за да може правителството да се запомни с това, че най-сетне е уредило НИМ в центъра на българската столица". Според Димитров бившият финансист номер 1 Симеон Дянков предлагал за сделката на Гергов не пари, а имоти, чиято стойност и местоположение не задоволявали бизнесмена - като някакви стари конюшни в Банкя например. Представители на кабинета "Орешарски" в момента преговарят с Гергов за сградата. Според брокери информацията за интерес от чужбина към ЦУМ ще постави на друга плоскост преговорите между държавата и пловдивския бизнесмен, който е и лидер на социалистите в Пловдив.

Не продавам ЦУМ, търся наематели

Георги Гергов, собственик на ЦУМ

- Г-н Гергов, какви са руснаците, които са проявили интерес към ЦУМ - олигарси ли са, хора като Роман Абрамович ли са?

- Не. Това са нормални хора с ясен план да направят Музей на православието. Идеята не е да продавам ЦУМ, а да им дам под наем цялата търговска площ. Аз с това се занимавам - отдавам под наем търговски площи, площи за ресторанти в ЦУМ. Имената на хората не очаквайте да ви кажа, защото преговаряме.

- А какво стана с идеята Националният исторически музей да се премести от Бояна в сградата на ЦУМ?

- Сега секретарката ми внася изказване на шефа на НИМ проф. Божидар Димитров, че мястото на НИМ е в сградата на ЦУМ. Това е стара идея, както знаете - от времето на правителството на Бойко Борисов. Тогава имах уверението на Симеон Дянков за ЦУМ и за дупката във Варна, където планирах да правя малък ЦУМ. Заради обещанието за морската столица там да се направи музей на открито, като се покажат руините от стария Одесос, 48 магазина отидоха на вятъра. Бутнах ги заради тези планове, не пусках нови клиенти в ЦУМ заради идеята да се премести НИМ в центъра, но кабинетът на ГЕРБ падна. Водих преговори със служебния кабинет, с кабинета Орешарски разговаряхме дали ще се мести НИМ в ЦУМ. Към днешния ден обаче няма нищо. Затова търся партньори за търговските площи в ЦУМ, на мен това ми е бизнесът. Не продавам сградата, не я заменям и с акции. От Пловдивския панаир нямам дивиденти и печалба, даже аз го издържам и пак съм черната овца. Ако държавата тръгне да си продава акциите от панаира, и аз ще продавам моите. Няма да съм сатрапът на панаира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай