Румен Гечев: Окупацията е незаконна

Румен Гечев: Окупацията е незаконна | StandartNews.com

София. Студентската окупация грубо нарушава закона за автономията на университетите и е връщане на член 1-и от конституцията, обяви депутатът от БСП Румен Гечев пред Дарик радио.

"Оказа се, че протестиращите 14 студенти имат политически искания, а това е грубо нарушение на Закона за автономията на ВУЗ-овете и това, което мен ме безпокои, като гражданин, депутат, като професор, е, че ние на практика толерираме връщането на чл. 1 от конституцията. Ние едвам извадихме партиите от университетите, а сега едни хора, взели 137 места на изборите, използват тези 14-15 или сто студенти, за да разиграват останалите 20 000. Това е изумително. Всеки има право да протестира, но на какво трябва да възпитаваме нашите деца, нашите студенти - не е ли законът над всичко? Ако той се спазва, нека да протестират, но не може да се толерира неспазването му", каза Гечев.

Той уточни, че не е имал провалени лекции, но е имало студенти, които са ходили пред залата, в която преподава, за да го търсят и с намерение на прекъсват занятията.

По темата за бюджета Румен Гечев обясни, че той не може да бъде твърде ляв, защото има недостиг на средства, а това е ясно на всеки българин.

"Защо този бюджет е ляв? Ляв е защото за първи път министерството с най-голям бюджет не е МВР, както бе по времето на ГЕРБ, а е Министерство на труда и социалната политика. Социалните разходи в бюджета отиват за повишение на майчинските, за децата, за увеличение на минималната пенсия и в редица други социални посоки. Предвижда се и въвеждането на швейцарското правило. В резултат на него се увеличава пенсията на хората, за разлика от замразените пенсии по времето на ГЕРБ. А замразяването на пенсиите и на доходите за мен не е реформа", заяви депутатът.

На въпрос за средствата, предвидени за общините и областите у нас, Румен Гечев посочи, че за първи път се изваждат пари от бюджета, които ще се разпределят на конкурсен принцип, чрез прозрачни показатели и критерии, посочени в интернет.

"Сумата, която ще бъде достъпна, е в размер на 640 млн. лева. Ние искаме общините и областите в България да могат да се състезават за тези средства, да бъде застъпен конкурсният принцип и прозрачността", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай