Роумингът поевтинява с до 30%

Роумингът поевтинява с до 30% | StandartNews.com

София. Разговорите по GSM при пътуване в страните от ЕС поевтиняват между 20 и 30 на сто от днес.

Максималните цени за изходящо повикване в роуминг вече са 0,19 евро за минута без ДДС (намаление с 21% спрямо цените досега). Входящо обаждане се таксува до 0,05 евро на минута без ДДС (намаление с 28,5%). Най-голямо е намалението на цената за пренос на данни - с 50% до 0,20 евро за мегабайт. Изпращането на SMS от чужбина струва до 0,06 евро без ДДС (намаление с 25%).

От 2007 г. Европейската комисия започна да въвежда пределни цени за разговорите в роуминг между страните от ЕС. В резултат таксите за услугите падат с между 80% и 90% спрямо действащите преди седем години.

Плановете са постепенно таксите за ползване на мобилни услуги в чужбина да отпаднат и клиентите да плащат същите цени, по които говорят в родната си страна. Идеята вече получи одобрението на комисията по индустрия към Европейския парламент. Ако предложението получи зелена светлина и от депутатите в Европейския парламент, както и от Съвета на министрите, то от 15 декември 2015 г. роумингът ще остане в историята. Абонатите на телекомите в България също ще се възползват от новите по-ниски тарифи.

VIVACOM ще намали цените за роуминг услуги в ЕС, считано от 1 юли 2014 г., заявиха от телекома. Намаляването на цените ще засегне въведените и прилагани към настоящия момент Евротарифа за гласови услуги, Евро-SMS тарифа и Евротарифа за данни. Посочените евротарифи за услуги в роуминг ще позволят на крайните клиенти на VIVACOM да ползват услугите в страните членки на ЕС на по-ниски и регулирани цени. Условията на VIVACOM за ползване на услугите в роуминг в ЕС се запазват. Изходящите разговори се измерват в секунди. Минималната продължителност на разговор е 30 секунди. Входящите разговори се отчитат на секунда. GPRS тарифирането е на 1 KB, колкото е минималната продължителност на сесията.

Цените на VIVACOM от 1 юли (разговори в роуминг в ЕС с ДДС)

1. Евротарифа за гласови услуги
- изходящи повиквания - 0,446 лева/мин
- входящи повиквания - 0,117 лева/мин
2. Евро-SMS тарифа
- SMS към страни от ЕС 0,141 лева
3. Евротарифа за данни - 0,469 лева за MB

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай