Росен Желязков отказа номинацията си за шеф на КЗК

Росен Желязков отказа номинацията си за шеф на КЗК | StandartNews.com

Росен Желязков, който бе номиниран от ГЕРБ за шеф на Комисия за защита на конкуренцията се отказа от номинацията на поста. „Позволете ми да направя следното изявление. Воден съм от ясното съзнание за отговорността и значимостта за процедурата за избор на председател, заместник-председател и членове на КЗК", обясни той.

„Споделям огромното разбиране за мястото на КЗК за реализиране на свободен, добре функциониращ и динамичен пазар като карта за устойчива икономика на потребителите. Бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят. Вярвам, че политика трябва да е честна игра, а не политиканска игричка", обясни Желязков. По думите му, КЗК е независима и поставянето под съмнение на нейният състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията", коментира той.

„Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам оттеглям участието си като избор на председател. Основният мотив е, че не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата", посочи още Желязков.

КЗК има нужда от доверие и изрази надежда, че с тази позиция ще допринесе за нейното укрепване, категоричен бе той.

Решението на Желязков наложи 5-минутна почивка на Комисията по икономическа политика и туризъм, а по-късно и отлагане на заседанието по изслушване на кандидатите за членове и ръководство на комисията. „За" продължаването му гласуваха 8 народни представители, „против" - 1 „въздържали се" – 9, с което бе отхвърлено и председателят на комисията Петър Кънев го закри, съобщи "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай