Ромите в Гърмен излизат на незаконен протест

Ромите в Гърмен излизат на незаконен протест | StandartNews.com

Ромите от квартал „Кремиковци" в Гърмен излизат в петък /11 септември/ на протест срещу събарянето на незаконните им къщи. Те ще се съберат пред евангелистката църква в махалата и ще тръгнат на шествие до площада в общинския център. Това съобщи неформалният им лидер Юлиян Герасимов.

"Кметицата Минка Капитанова не ни разреши да направим шествие и да протестираме. Пуснахме уведомление до общината, но тя ни отказа с мотив - да не стават безредици. Въпреки забраната, ние излизаме и ще й поискаме оставката", допълни Герасимов. Той е категоричен, че мероприятието ще е мирно и никой няма намерение да предизвиква провокации и безредици. На площада пред общинската администрация циганите ще проведат и митинг.

В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала, а в понеделник и вторник - още 6. Така около 50 души останаха без покрив. Според останалите без дом това е дискриминация спрямо тях и нечовешко отношение. Предвидени са за премахване още 114 незаконни постройки, за които има издадени още през 2011 г. заповеди от ДНСК. Адвокат Даниела Михайлова от БХК, която дава правна помощ на ромите в Гърмен, в сряда се е срещнаха с тях и ги е посъветвала как да проведат протеста си. Тя е имала среща и с шефа на ОбС в Гърмен Мурат Адем. Той я информирал, че местният парламент е дал правомощия на кмета да започне процедура по изготвяне на подробен устройствен план на ромския квартал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай