Ромите в Добрич избраха реформаторите (ОБЗОР)

Ромите в Добрич избраха реформаторите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ромите в Добрич избраха реформаторите и осигуриха победата на Йордан Йорданов за кмет на града. Това сочат данните от избирателните секции, в които гласуват малцинствените групи. В едно училище в 80-та секция гласовете са 29:46 за Реформаторския блок, в 38-а те са 38:117 за РБ. В друго училище в 115-а гласовете са 80:121 за РБ, в 111-а са 44:76 за РБ, в 120-а са 41:70 за РБ.

На балотажа Йорданов пребори досегашната кметица на Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) само с 283 гласа. В града разказват, че ромите на всеослушание се хвалели как реформаторите платили тока в махалата им не само за текущия месец, но и за месец назад. В града се говори още, че на майки с малки деца в парка посред бял ден са предлагани по 50 лв. на ръка. А пенсионери признават, че получили ваучери за безплатни лекарства.

Повторно преброяване на бюлетините за кмет и общински съветници поиска ГЕРБ с жалба до Административния съд още след първия тур на местните избори. "Днес (б.р. вчера) трябваше да бъде даден ход на делото за общински съветници, но поради нередовно призоваване на представители на Реформаторски блок е отложено за сряда. Искаме повторно преброяване, защото има твърде много сгрешени и объркани протоколи, заяви вчера депутатът от ГЕРБ Румен Иванов, областен лидер на партията в града и председател на предизборния щаб в Добрич. "Вече дадох като пример един от протоколите, в който ГЕРБ имаше вписани нула гласа за общински съветници при около 150 гласа за кмет, което за нас беше невъзможно. Когато тръгнахме да проверяваме в ОИК, се оказа, че грешно били нанесени на друга политическа сила гласовете на ГЕРБ, а в бюлетините ги има. Това ни дава основание да мислим, че в много други протоколи има сгрешени резултати", допълни Иванов. 280 гласа не стигнаха на Детелина Николова, за да спечели на първи тур. Категорично оспорваме резултата за избор на кмет от първия тур. Като се произнесе ОИК, ще решим, но днес /б.а. - вчера/ вече е взето решение - ще обжалваме резултатите и от балотажа, ако има смисъл след проверката на първия тур", категоричен бе Иванов. Той заяви още, че прокуратурата не е образувала предварително производство по сигнал на ГЕРБ за купуване на гласове в Добрич и контролиран вот от страна на опонентите им на балотажа, защото явно не са успели да докажат нарушение.

Като неочакван за целия град определи резултата от балотажа Детелина Николова. "За съжаление нямаше състезание на идеи. Благодарна съм на добричлии, които ме подкрепиха. Тези три мандата, в които бях кмет, работихме в правилната посока, променихме облика на нашия град и хората се гордеят с всичко, което направихме", каза още Николова. Тя като част от новия общински съвет изрази увереност, че ръководствата на партиите ще успеят да намерят синхрон за реализиране на дясна политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай