Ромите празнуват спирането на акция „Багер”

Ромите празнуват спирането на акция „Багер” | StandartNews.com

Ромите не пропуснаха да отбележат подобаващо липсата на багери в понеделник в ромския квартал „Кремиковци" в Гърмен. По план на МРРБ и ДНСК трябваше багер да събори поредните две незаконни къщи в махалата, но това не се случи и отприщи радостта на местните жители. Някои от тарторите в гетото извадиха мощни тонколони и огласиха с музика целия район. "Хората се успокоиха и вече не се притесняват, че ще останат без покрив над главите си. Очакваме да бъдат отменени заповедите за събаряне на всички незаконни постройки в квартала", каза местният лидер Юлиян Герасимов.

На 29 юни багер изравни със земята 4 къщи. Сега бе ред на други две, в които живеят съответно 6 и 2 деца. И в двете постройки има по едно болно дете. Но акцията по събарянето бе спряна. И така ромите празнуваха, докато различни институции в страната и Европейският съд за правата на човека си разменяха писма по изясняване на заплетения казус с незаконните 124 постройки в ромския квартал. За събарянето им има заповеди на ДНСК още от 2011 г. Писмо от Министерството на правосъдието бе получено в понеделник сутринта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То е относно искане от страна на семействата на обитателите на въпросните две къщи Красимир Христов Илиев и Стоян Любенов Айдаров за налагане на привременна мярка от страна на Европейския съд по правата на човека спрямо българската страна.

По поставените в него въпроси МРРБ е изпратило писма до Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и кмета на община Гърмен с искане да получи необходимата информация. Получените отговори МРРБ ще предостави на Министерството на правосъдието, което да ги обобщи и изпрати на Европейския съд по правата на човека.

Жители на община Гърмен решиха да не протестират пред сградата на парламента в столицата в Деня на Левски – 18 юли, срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци". На същата дата те все пак ще са в София, за да внесат протестна петиция в Министерския съвет и Президенството. „Ще бъдем 200 души. Връчването на нашата петиция ще стане във времето от 11,30 до 12,30 часа. Почивен ден е, но в двете институции има дежурни, които ще приемат петицията", каза председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев. В нея настояваме за прилагането на законите с цялата им строгост към всички, които ги нарушават, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай