Роксана в шок от автобуса убиец

Роксана в шок от автобуса убиец | StandartNews.com

Българската студентка се връща предсрочно в родината след зверската катастрофа в Испания

Българска студентка се оказа в центъра на адската автобусна катастрофа, отнела живота на 13 млади хора в Испания. Роксана Желева учи в Бургаския свободен университет и е трябвало да остане един семестър в Испания по програмата "Еразъм" и да се прибере през юни. Не е изключено обаче сега да се върне в родината по-рано след шока, изживян в неделя. Тогава автобус, превозващ 57 студенти, много от които чужденци, катастрофира на магистралата между Барселона и Валенсия. Студентите се връщали от фестивал на фойерверките, когато шофьорът на автобуса загубил контрол над превозното средство.

"Добре съм. Със счупена ръка съм. Намирам се в болницата и ми извършват интервенции", заяви пред Нова телевизия 21-годишната Роксана, която още в неделя е била оперирана. Тя е със счупена ръка в лакътя и фрактури на два от пръстите. Момичето все още е в силен шок от случилото се. Засега не е ясно кога ще бъде изписана от болницата в град Тортоса.
Момичето е студентка във втори курс в Бургаския свободен университет. Тя следва в специалност икономика и маркетинг на туризма и

била сред най-добрите студенти

съобщи ректорът на вуза проф. Галя Христозова. Тя е разговаряла с Роксана в понеделник сутринта и момичето я уверило, че физически се чувства сравнително добре. "Искрено се надявам, че тя ще се възстанови бързо, лошото е, че психическата травма, която е преживяла, е много по-тежка от физическата. Загиналите деца са нейни състуденти, с които там е учела, познавали са се добре и това наистина е една голяма трагедия", коментира проф. Христозова. Момичето заминало по програма "Еразъм" в Испания в края на месец януари тази година. Според договорката трябвало да остане там един семестър и да се прибере през юни. След инцидента обаче твърде вероятно е Роксана да пожелае да се прибере по-рано. "Все още не знам какво решение ще вземе и как ще се чувства. С родителите й не успях да разговарям, тъй като телефоните им бяха изключени, но Роксана ми каза, че ги е информирала за инцидента веднага след катастрофата. Нямам представа дали семейството ще пътува за Испания", заяви още ректорът на БСУ проф. Христозова. Тя допълни, че лично познава студентката, на която преподавала през миналата година. Направило й впечатление, че е много амбициозна и интелигентна. "Роксана е едно много будно и умно дете, има големи планове за бъдещето си и полага усилия да ги осъществи.

Знае перфектно испански език

защото е завършила гимназията по романски езици с профил испански, освен това говори отлично и английски език", каза проф. Христозова. Тя се е свързала с друг студент от БСУ - Теодор Митрев, който също е в Испания по програма "Еразъм". Той обаче не е бил в автобуса. В понеделник Теодор тръгнал към болницата, в която е настанена Роксана, за да й занесе дрехи и документи.

Момичето е било отличничка и като ученичка в испанската паралелка на Гимназията за романски езици "Г. С. Раковски" в Бургас. Там също е била сред най-добрите, участвала е в училищния отбор по английски език. През март 2014 г. 11-класничката тогава Роксана и още три деца са заели второ място на националната викторина "Образование на бъдещето" в София. Заради отличното си представяне учениците били наградени от Американския университет в България - посещение на учебното заведение в деня на отворените врати на 2 април, както и едноседмичен курс в Лондон, Великобритания. Роксана и останалите ученици получили още една награда - от Европейския университет, което било тридневно посещение на университета в Барселона в края на месец април 2014 г. Две години по-късно студентката отличничка Роксана заминала да се обучава по програма "Еразъм".

Във фаталния ден тя се е връщала към Барселона в един от петте автобуса със студенти от Валенсия. Там са участвали в традиционен народен празник на фойерверките. Катастрофиралият автобус се движел последен. Шофьорите на останалите 4 рейса дори не са разбрали за катастрофата, продължили пътя си и са научили едва в Барселона. Трагедията се е разиграла на магистрала АР-7, малко преди отклонението за град Тарагона. По все още неизяснени причини шофьорът е изгубил управлението на автобуса, разрушил е разделителната мантинела, преминал е в насрещните платна и се е обърнал. Водачът се е отървал с малки наранявания. Министърът на вътрешните работи на Испания Хорхе Фернандес Диаз съобщи, че катастрофата се дължи на човешка грешка. Шофьорът на автобуса е бил много опитен и е имал 17 години стаж без нито един инцидент или положителна проба за алкохол или дрога. След инцидента той е бил тестван, но пробата е била отрицателна.
Британска студентка разказа как

се опитала да изпълзи от автобуса

след като се свестила и видяла хора да лежат на пода. Талула Лайънс, която е втора година в Университета в Саутхемптън, е една от 34-те ранени студенти, писа "Дейли Мейл". Тя написа във Фейсбук съобщение до своите роднини и приятели: "Някои от вас може да са чули новината за катастрофата в Испания. За съжаление, аз бях в този автобус, но съм жива. Имам три счупени прешлена и гръден кош, но ще се възстановя напълно. Благодаря ви за съобщенията и добрите думи". Талула също е в Испания за един семестър по програмата "Еразъм". Пред Би Би Си тя разказа как се е събудила и е видяла хората по пода на автобуса. "Опитвах се да изпълзя навън с част от приятелите ми. Тогава разбрахме, че някои от хората са затиснати. Отне близо два часа да изкарат всички навън", каза момичето. Седем италиански и две германски студентки са сред 13-те млади жени, които загинаха в катастрофата. Всички жертви на инцидента в неделя са на възраст между 19 и 25 години и включват още студентка на Румъния, Франция, Австрия и Узбекистан. Сред ранените има граждани на Швейцария, Норвегия, Турция и Украйна. Един от ранените вчера се бореше за живота си в испанска болница. С пет минути мълчание преподаватели и студенти в Университета в Барселона почетоха вчера паметта на жертвите. Във фоайето на историческата сграда бе отделен кът за съболезнования, който ще бъде отворен до сряда от 8 сутринта до 22 ч вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай