Родолюбецът с грифоните

Родолюбецът с грифоните | StandartNews.com

София. Той е първият официален вносител на "Пежо" у нас след 1989 г., първият вносител на западни вестници и списания. Той е собственик на първата частна бензиностанция в страната през 1991-а по време на "Лукановата зима" на "Симеоновско шосе". Това е Васил Василев, бизнесменът, който откупи част от откраднатите елементи от Паметника на Васил Левски. Има богата биография - бивш разузнавач, журналист, икономист по образование, собственик на фирма "Братя Василеви". Човек с много интереси и много качества. Василев е основател и председател на Съюза на работодателите, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Като журналист по соцвреме бе най-добрият анализатор у нас по проблемите на Близкия изток. В разгара на войната в Ливан, когато всички се разбягаха от бомбите, кореспондентът на БНТ Васил Василев бе един от малцината журналисти, които останаха в Бейрут. В началото на демокрацията той заряза журналистиката и доказа, че е достоен потомък на хора, които умеят да правят пари. Възроди семейната фирма "Братя Василеви", която до 9 септември 1944 г. е била основният представител на автомобилния гигант "Пежо" в България.

Бизнесът е в кръвта на Василев. Прадядото и дядо му по бащина линия са били сред най-богатите хора в Девня. Дядо му е имал фабрика за месо и колбаси и е сред големите износители на животински продукти за Европа. Когато гостува на свой приятел в Марсилия, му хрумва идеята да започне да внася червен пипер от България, да го смеси с местния продукт, пакетира го в малки разфасовки със знака на българското знаме и го изнася за Америка. Така прави първия си търговски удар. Синът му, баща на Васил, е едва 20-годишен, когато става собственик на фабрика за парфюмерия и сапуни.

Освен в търговски нюх очевидно Василев е възпитан и в патриотизъм. Щастлив е, че е надделял над тези, които ограбиха Левски. "Родолюбието не идва от един момент нататък. То или е зародено в един човек - наследство от родителите, възпитанието и образованието, от начина, по който живее, от морала и етиката. То или съществува, или не.", казва Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай