Родни IT спецове и готвачи търсят в ЕС

Родни IT спецове и готвачи търсят в ЕС | StandartNews.com

IT специалисти, готвачи, камериерки и келнери са най-търсените работници в ЕС. Кандидатите с такива квалификации лесно могат да си намерят работа в чужбина, стига да владеят езика. Това стана ясно по време на международната трудова борса, която се проведе в Бургас. Стотици хора дойдоха, за да опитат късмета си. Свободни позиции бяха представени от работодатели от Австрия, Германия, Италия, Полша, Словения, Великобритания, Холандия и България. В Австрия за камериерки в хотелите дават по 1300 евро на месец, а най-ниските заплати за хората в кухнята са 1400 евро.

"Борсата е шанс за хората, които работят по морето, да си намерят работа през зимата", каза Славка Радева, мениджър на програмата "EURES". "Сигурен съм, че всеки специалист ще си намери добра позиция. Идеята ни е чрез тази борса да скъсим този процес", заяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.

Работодателите от Великобритания обявиха най-много свободни места за готвачи. Изискванията бяха да имат опит и да говорят английски език. Специализирани кадри в областта на туризма се търсеха за Словения и Полша. Работодатели от Германия интервюираха кандидатите за готвачи, сервитьори, рецепционисти, търсеха и работници за вериги бързо хранене. Най-атрактивните позиции в Германия бяха за технически и инженерни специалности. Кандидатите без висше образование можеха да опитат късмета си за товарачи, елтехници, мотокаристи, машинни механици, фрезисти и складови работници. В Чехия търсят хора за бране на ябълки и круши, има свободни места и в цех за изработване на новогодишни украси. Холандските представители наблегнаха на IT специалисти, заварчици, инженери и специалисти в корабостроенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай