Родител: „Плесничка” легитимира насилието над деца

Родител: „Плесничка” легитимира насилието над деца | StandartNews.com

Стихотворението „Плесничка" на Янаки Петров, публикувано в учебника по литература за 5 клас, легитимира насилието над деца. Това каза в студиото на „Здравей, България" Елисавета Белобрадова. Тя е един от многото родители, възмутени от съдържанието на творбата.

„Подобни произведения са особено опасни за децата, които са жертва на домашно насилие", коментира Белобрадова. И изтъкна, че се внушава на децата, че шамарите са нещо нормално. Едно дете никога не би разбрало, че трябва да се оплаче, ако родителите му го възпитават с бой,обясни тя.

„В обществото днес има много повече насилие над деца, отколкото преди, но не мисля, че точно това произведение провокира насилие", каза от своя страна авторката на учебника проф. Мария Герджикова.

„Плесничка" дори може да стане повод учителите да дискутират с учениците темата за насилието у дома и да ги подтикнат да споделят, ако са жертва на такъв тормоз, обясни тя.

Спорният текст, който според някои внушава страх от домашно насилие, е изваден от контекста, в който е представен в учебника. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. И уточни, че нейната същинска цел е да послужи като пример, който да учи децата как да различават доброто и злото.

Въпросната песничка от учебника по литература за 5-ти клас не е част от задължителната учебна програма, категорична бе Кастрева.

Вижте видеото на Нова тв от дискусията за "Плесничка":

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай