Рицари превзеха Боянската църква

Рицари превзеха Боянската църква   | StandartNews.com

Опашки за древно вино с канела на средновековен панаир

Уханно вино с вкус на канела, рецепти отпреди 7 века, галеща ухото старинна музика, рицари, придворни дами и бойни демонстрации. Уникалното докосване до духа на Средновековието може да усети всеки, който посети Боянската църква през уикенда. На древния панаир са пресъздадени по атрактивен начин битът, занаятите, изкуствата, военното дело и културата през периода XII-XIV в. в България, Византия, Латинския свят и Ориента. Средновековен лагер с шатри посрещна хилядите посетители в съботния ден. Любителите на бойните изкуства наблюдаваха демонстрации по средновековна фехтовка и как се стреля с рефлексен лък. В музея на открито се видя с какви занаяти са си изкарвали хляба българите през XII-XIV в. При демонстрациите на средновековни занаяти посетителите наблюдаваха как се секат монети, как се прави книга, как се тъче на средновековен стан, как се прави халчеста ризница по автентичен метод, чрез нитоване на халките. Атракция бе и експозицията и демонстрация на облеклото през епохата и реконструкции на въоръжение, снаряжение и доспехи от България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна и Северна Европа, Латинската империя и кръстоносните държави в Близкия изток. Истински спектакъл със средновековна музика изнесоха групите "Eriney" и "Der Dudelgeist" - средновековна западноевропейска гайда, български тъпан и персийски даф. Опашка от посетители се изви пред масата, на която се дегустираше средновековното вино с мед и канела.

Обикновените хора в средновековието са се хранели вкусно и пикантно. Една от древните рецепти например, която е много харесвана и днес, е за пържено пиле от Ал Андалус. То е особено подходящо за летните жеги, тъй като сосът с оцет е приятно разхлаждащ. Приготвя се с кориандър, кимион, чесън, пресен кориандър, шафран и специално приготвяния сос мури. Той пък съдържа див копър, анасон, нигела, сол, мед, шафран, семе от целина, счукан рожков, орехови ядки, ситно нарязана дюля.

На пазарните сергии и павилиони се предлагаха изработени на ръка сувенири. По време на панаира можеше да се купи и научна и художествена литература за средновековната история и култура, за старинната и традиционната музика. Панаирът, организиран от Сдружение "Модус Вивенди-Средновековно общество в България" и Националния исторически музей и ще продължи и днес.

Мариан прави оръжия от дърво и кости

Как се прави лък разказа Мариан Маньовски пред "Стандарт". От пет години той се занимава с реконструкцията на древното оръжие. Твърди, че правенето на лъкове му е хоби. Още от дете дипломираният социолог се интересува от история и археология. И вече е реализирал мечтата си. Маньовски възстановява прабългарски лъкове по археологически разкопки. "Работя с археолози. Възстановявам лъковете, които са вамерени по време на прабългарски погребения от ранното Средновековие. Опитвам се да ги пресъздам с максимална точност", споделя пред "Стандарт" Маньовски. Той прави лъковете за музеи, за себе си и по поръчка от колекционери. Изработката на един такъв лък струва между 700-1000 лв., но се прави за една година по непроменена от векове технология. Материалите, които използва Мариан, са естествени - рог, сухожилия, дърво и кости. Всички тези компоненти се слепват. Не използва никакви съвременни лепила и смоли. Целият процес отнема повече от година.

В миналото пиели бадемово мляко

През Средновековието хората едва ли са имали проблем с холестерола, защото са пили бадемово мляко. То е било основен продукт за тогавашното хранене. Рецептата бе представена в специална брошура от специалистката по диететика Петя. Тя уверява, че млякото от ядки може да стане заместител на обикновеното по време на пости или целогодишно. "В бадемовото мляко няма мазнини. Въпреки че те не бива да се изключват от храненето ни, понякога идват в повече. С бадемовото мляко можете да поддържате правилно и здравословно хранене. То е много полезно за хора, които имат повишен холестерол и сърдечно-съдови проблеми", казва Петя. Според нея в Средновековието са се хранили и с много фибри. "Този начин на хранене е приложим и днес. Това е по-скоро начин на мислене, което търси баланса за това не само как се храним, а и как съществуваме. В Средновековието са съумели да го поддържат и коригират", казва Петя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай