Рицар на виното слага ред в храните

Сравняват Пламен Моллов с Оскар Уайлд

Рицар на виното слага ред в храните | StandartNews.com

Новият шеф на Българската агенция за безопасност на храните Пламен Моллов не обича светлините на прожекторите, но съдбата непрекъснато му отрежда място точно там. Моллов е професор по управление на качеството и безопасността на храните. Той не само познава изключително добре сектора, но е и един от бащите на идеята за създаването на едноименната агенция, припомни земеделският министър проф. Димитър Греков, когато го назначи на поста.

Пламен Моллов повече от 20 години преподава в Университета по хранителни технологии в родния си град Пловдив. От 2007 година е председател на Националната лозаро-винарска камара. По негово време бе приет изцяло нов закон за виното. А една от революционните промени в правилника за прилагането му е изискването всяка бутилка да има свой баркод, който да гарантира качеството.

Моллов е бил два последователни мандата народен представител от НДСВ - от 2001 до 2009 г., като през последните две години се издига до председател на парламентарната група на своята партия. Позициите, които е заемал, са го поставяли многократно в центъра на общественото внимание. Биографията му е блестяща. Видът му е изискан, като на скъпо платен експерт. Движенията и говорът му са спокойни и уверени, а сравнително дългото пребиваване в политиката

направиха усмивката му пестелива

а думите му добре премерени, описват го приятелите в личния му блог в интернет. "Той е като Оскар Уайлд" - този екстравагантен етикет пък му сложи преди години колежката от НДСВ Долорес Арсенова. Причината е, че в политиката Моллов винаги се е числял към депутатите, известни с експертните си прояви, а не с участието си в политическите игри. С това и с вкуса си към хубавото вино той се сближи много с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Доцент в Хранително-вкусовия университет в Пловдив, специалист по нектарите, до 2001 г. Моллов въобще и не си е помислял, че кариерата му може да бъде свързана с нещо различно от научната работа. Семейно "обвързан" е с Винпром - Асеновград, където работят съпругата му и нейните близки. В зората на демокрацията започва да се занимава с домашна дестилация на билков екстракт за мастика. Идеята е на тъста му, а резултатът - мастика "Тримонциум". "Точно си бях уредил нещата в университета и започнаха да ме уговарят да стана депутат", спомня си професорът. Билетът за царския влак му дава друг царски избраник - Владимир Дончев, с когото се познават от деца. "Убеждава ме две седмици и в крайна сметка реших да се кандидатирам за депутат", споделя Моллов. Само месец по-късно вече е част от парламентарното мнозинство и представител на пловдивското лоби в НДСВ, познато като кръга около "Пожарната". Наричат така Дончев, Моллов, бившите зам.-министри на земеделието и здравеопазването Димитър Пейчев и Валери Цеков, ексгубернатора Гьока Хаджипетров и зам. областния Николай Хаджиев, защото живеят близо до сградата на пловдивската пожарна.

Шестимата са и семейни приятели. За Моллов обаче причисляването към кръга е по-скоро въпрос на приятелски отношения, отколкото на последователна политическа линия. До края

в политиката остава по-скоро самостоятелен играч

но в същото време много лоялен към Симеон Сакскобургготски. За Пламен Моллов е известно, че е запален по шаха. "Шахматните партии са повече от ситуативна или мотивационна игра. Контрастното поле е като сцената от живота, където си взаимодействат фигурите така, както е в семейството, в обществото, в политиката", казва проф. Моллов. По думите му, страстта му към тази игра получава признание, когато го избират за зам.-председател на Българската федерация по шахмат и председател на шахматен клуб "Локомотив 2000 Пловдив".

Малко хора знаят, но той свири на пиано, което нарича емоционален бриз за душата. Обича романтиците Шопен и Шуман, както и всепризнатите Моцарт и Бетховен. Новият шеф на храните познава и удоволствието от ездата и съприкосновението с конния спорт и конете. Според него за ездата са нужни почти толкова умения и концентрация, колкото за шаха. Почти едновременно пловдивчанинът става председател на клуба по конен спорт "Херос" и член на ръководството на Българския ловно-рибарски съюз. "С ловците ме свързва само любовта към природата, не и езическият обичай да се стреля по месо", казва проф. Моллов, който от 2009 година е и рицар на виното в Европейския орден на виното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай