Рекорден наплив за висше в Германия

Рекорден наплив за висше в Германия | StandartNews.com

Студентите зарязаха бизнеса, търсят инженерни науки

Българските кандидат-студенти за чужбина спряха да търсят само модните специалности. Все по-често при нас идват кандидати, които се интересуват какви професии ще бъдат търсени в следващите години, за да се насочат към тях, разказва Ели Тончева от консултантска фирма "Едланта". Допреди две-три години мнозина избирали икономически специалности или прословутото международно право. В последно време обаче масово се ориентират към инженерни науки, психология, биотехнологии. Расте броят на желаещите да учат дизайн, но не само моден, а и автомобилен, графичен, продуктов, както и много хитовия дизайн на компютърни игри.

С 50% е нараснал броят на кандидат-студентите, които избират университети в Германия, разказва Ели Тончева. Причината освен липсата на такси във висшите училища е и в това, че все повече вузове там предлагат програми на английски. Ако преди са го правили основно в компютърните и бизнес специалности, сега на английски в Германия можеш да учиш и цялата палитра от инженерни науки още в бакалавърска степен.
Великобритания пък все по-често предлага възможности за

платен стаж по време на следването

Хит са и вариантите, при които за четири години можеш да изкараш бакалавърска и магистърска степен накуп, като покриеш таксите си със студентски заем. Нарича се "интегрирана магистратура" и се предлага най-вече в инженерните науки. Младежите кандидатстват едновременно за бакалавърска и магистърска степен още в гимназията. Първите три години учат за бакалавър, а в последната вземат магистратурата, като си спестяват необходимостта сами да осигурят високите такси за нея. Друг вариант за хората, които пък имат недостиг на познания по английски в областта, където искат да учат, е

да изкарат подготвителна година

която също може да бъде покрита със студентски кредит. Практиката е институцията, която осигурява финансирането, да покрива общо 4 години обучение, така че тези младежи могат да изкарат подготвителния период заедно с тригодишно обучение в бакалавърска степен.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай