Рекетьорите с пагони доработвали като мутри

Рекетьорите с пагони доработвали като мутри  | StandartNews.com

Изнудваният за 84 бона ексбанкер бил счетоводител на Перо

"Мърлява работа - и на изнудвачите, и на изнудвания нещата не са им чисти" - това са най-честите коментари сред перничани след новината за арестувани за рекет столични ченгета, които в партньорство с трети човек се опитаха да рекетират перничанин заради негов дълг. От прокуратурата и полицията цедят по лъжичка и отказват коментар, както и трябва да бъде при разследване. Хората искат да видят имената, а не само инициалите на рекетьорите ченгета и настояват да се покажат на снимка, защото

и друг пострадал може да ги разпознае

Има и недоверчиви, според които, щом са служители на МВР, към тях ще се подходи със снизхождение. От пернишката прокуратура все пак обявиха, че се изяснява дали има прехвърляне на дългове, както са твърдели униформените пред потърпевшия.

Случката е съвсем прясна, но напомня мутренските времена. В ролята на мутри са двама служители от СДВР, а както се говори - единият е бивш състезател по борба. Потърпевш е бивш банков служител. Около 15 часа на 14 юли той подава сигнал в областната дирекция на МВР, че трима непознати за него мъже са го изнудвали. Те го известили, че са изкупили борча му от 84 000 лв. към негов съгражданин и искат още същия ден да получат половината от сумата. Мъжете заплашили човека, че ако не им даде парите,

ще "настъпят неблагоприятни събития за неговото здраве"

След сигнала Районна прокуратура в Перник се задейства незабавно. Образува се досъдебно производство и в действие влизат пернишки криминалисти. Изнудваният имал в себе си 200 лева. Полицаите ги вземат и старателно ги описват по серийни номера и копюри, а после с тях замаскират бутафорни пачки. Рекетьорите на няколко пъти сменят мястото на срещата за предаването на парите и едва около 20 часа изнудваният се среща с тях и им предава торбичката с фалшивите пачки. В този момент се намесва полицията и изнудвачите се оказват с белезници, веднага след като получили парите.
Задържаните са Красимир Михайлов - полицай в Група "Охрана на обществения ред" към столичното Шесто районно управление на МВР, Иво Димитров, също полицай, но към "Полицейски сили за охрана" в СДВР. С тях е и един перничанин, който до момента нямал криминални прояви и не бил познат на органите на реда.

Той е само посредник при "сделката"

У арестуваните ченгета са намерени две служебни полицейски карти и три радиостанции, включени и работещи на честотата на пернишката полиция. В района са открити и два автомобила, с които те се придвижвали из Перник. По неофициална информация Иво Димитров също бил от Перник и известно време тренирал борба. Двамата били дългогодишни служители на МВР, но се говори, че приработвали частно и като охранители. Тъкмо частният им работодател ги пратил да му събират пари от длъжници, се коментира из Перник.

Сигналът за изнудването е подаден от Николай Николов, когото перничани свързват с местния бизнесмен Първан Първанов - Перо. Навремето той бил негов счетоводител, а по някое време за кратко оглавил финансовия офис на "ТС банк" в Перник, с чиито собственици Първанов беше пряко свързан. Запознати твърдят, че после става управител на ДЗИ банк, но и там не се задържал дълго, после сменил още няколко банки. Има жена и деца.
Преди операцията по задържането на полицаите и партньора им, които му искали пари, Николов бил разпитван от криминалистите почти 4 часа. Разследващите продължават с разпитите и се опитват да изяснят дали наистина той има дългове, към кого и дали неговият дълг е цедиран.
Тримата арестувани вече са били привлечени към наказателна отговорност за извършеното изнудване и

задържани до 72 часа с прокурорско постановление

Грози ги и най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". През това време разследването продължава. Досъдебното производство е възложено на следствения отдел при Окръжна прокуратура-Перник.
Няма да толерираме абсолютно никакви нарушения на професионалната и човешката етика, заяви по този повод в Перник вътрешният министър Румяна Бъчварова, където беше за откриване на нова сграда на Пожарната. "Очевидно е конституирано и се доказва нарушение и както във всички други случаи досега ще подхождаме изключително последователно и принципно" - така Бъчварова коментира пред журналисти ареста на полицаите, искали пари от ексбанкера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай