Референдумът няма да е заедно с евровота

Референдумът няма да е заедно с евровота | StandartNews.com

София. Референдумът по изборните въпроси няма да може да се проведе на една дата с изборите за Европейски парламент, тъй като последният ден за такова решение е бил вторник, съобщи пред БНТ проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет за провеждането на референдума.

„Ние направихме всичко възможно да внесем по-рано подписката, внесохме я на 10-ти март с очакване, че ще се отреагира бързо от страна на Народното събрание. Ние разчитахме на добрата воля и здравия разум в този случай", коментира Близнашки.

По думите му парламентът е извършил „бюрократична проверка", за да свери дали предоставените папки с подписите съответстват на предварително заявения брой. Оказва се, че внесените подписи са не 560 хиляди, както бе заявено предварително, а 570 хиляди.

„Колкото и да се проточи проверката на ГРАО, референдум трябва да има, дори и да не е на 25 май, защото подписите са събрани", подчерта Близнашки.

Подписката за референдум започна след като президентът Росен Плевнелиев поиска народно допитване по три въпроса, свързани с изборите – за задължително гласуване, въвеждане на мажоритарен елемент и електронно гласуване. Предложението на президента обаче беше отхвърлено от депутатите. При събиране на над половин милион подписа обаче те ще трябва да насрочат допитването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай