Разузнавач под прицел

Разузнавач под прицел | StandartNews.com

"Шифърът на Леонардо" е любимата му книга, рицар е на виното

Преди няколко години Би Би Си интервюира Кирчо Киров и озаглави кореспонденцията си от София "Българският шеф на шпионажа гледа напред". Едва ли обаче някой е предполагал, че генералът ще стигне до съдебната зала и ще бъде първият от такава величина, осъден нд първа инстанция на 10 години затвор и конфискация на половината имущество. Страховитото обвинение е за присвояване на близо 5 милиона лева от бюджета на службата. Предстоят обаче дела на още две инстанции, за да стане ясно дали бившият разузнавач номер 1 ще стигне до килията.

Засега ген. Киров твърди, че вижда себе си "като несправедливо осъден човек, който 40 години от живота си е отдал в служба на Отечеството, честно и почтено."


Генерал Киров е разведка от кариерата. Той спокойно може да напише история на разузнаването, където е от 1975 г. Девет месеца се е обучавал в школа на съветския КГБ. По-късно работи в Белград и Тирана и затова говори гладко и сръбски, и албански, както и почти безупречен английски. Има 15-годишен стаж в Държавна сигурност. С президентски указ през януари 2004 г полк. Кирчо Киров оглави като титуляр Националната разузнавателна служба (НРС) и бе удостоен със звание "бригаден генерал". "Бивш член на БКП, той изглеждаше необичаен избор за този висок пост, 13 години след падането на стария режим... Според един източник от комунистическите времена са останали малцина агенти като него - под 10%", обясни тогава Би Би Си в материал за Киров. Тогава генералът даде запомнящо се интервю за британската медия, която в началото на материала обаче не пропуска да припомни: "Българското външно разузнаване няма особено добра репутация - поне не в Би Би Си. През 1978 г. журналистът от Българската редакция Георги Марков бе намушкан с отровен чадър от български агент, докато прекосявал лондонския мост "Ватерло". Марков почина три дни по-късно." В срещата си с полк. Киров британският журналист Ник Торп обаче заявява, че

са предпочели да гледат в бъдещето, а не в миналото

А бъдещето, което тогава очаква ген. Киров, са девет години начело на външното разузнаване. В началото на 2012 г се говореше, че генералът ще бъде новият ни посланик в Украйна. Той обаче се размина с това, тъй като и президентът, и външният министър Николай Младенов тогава са били категорични, че бивши служители на ДС не бива да представляват България. Въпреки агентурното си минало, но заради опита си вероятно, на 1 февруари 2012 г. генерал Киров е назначен за съветник на премиера Бойко Борисов по националната сигурност. Постът се оваканти, след като Цветлин Йовчев стана началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Йовчев съветваше Борисов, след като през февруари 2011 г. подаде оставка като шеф на ДАНС. Премиерското съветничество на генерал Киров обаче продължи едва два месеца и през април същата година бе уволнен и даден на прокуратурата след разкрития за злоупотреби с "безотчетни средства".
Тъмните облаци над главата на ген. Киров се сгъстиха в личен план през миналата година, когато през април бе обран домът му.

Тежащият над 10 кг сейф е измъкнат от стената и изнесен

заедно със съдържанието му - около 45 000 лева кеш, два часовника, бижута и позлатен пистолет, подарен му за добра служба от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Запознати твърдят, че генералът съжалявал най-много за сребърна брошка във формата на пеперуда, наследство от баба му. След грабежа ген. Киров каза, че подозира криминални мотиви зад престъплението. Тогава призна, че е получавал заплахи, включително и от чужбина - на английски език. "Домът ми никога не е проверяван за микрофони или скрити камери", каза бившият шеф на разузнаването. Аз съм известен, сигурен съм, че съм проследяван", каза тогава генералът. Твърди се, че съвестта на бандитите проговорила и те върнали част от заграбеното. Крадците дори написали извинителна бележка.

Иначе бившият шеф на външното разузнаване Киров живее повече от скромно. Твърдят, че дори нямал кола. С жена си са заедно от 44 години, има син и две внучета близначета. Обича да гледа футболни мачове, дори на младини е играл в юношеския отбор на "Ботев" (Враца). И досега кара ски, на което вероятно дължи и спортната си фигура.
Казват, че една от любимите му книги е "Шифърът на Леонардо". Няма нищо странно в избора на любимо четиво на ген. Киров, тъй като то касае тайните общества. В този смисъл не е изненада, че той е член на Европейския рицарски орден на виното "Св. Георги". Като човек на честта вероятно ген. Киров рицарски би трябвало да продължи да доказва пред съда истината. В името и на каузата, на която е служил като разузнавач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай