Разпитват пострадалите миньори

Разпитват пострадалите миньори | StandartNews.com

Щателна проверка на документите в рудник „Ораново"

Дирекция „Инспекция на труда" в Кюстендил извършва щателна проверка на документацията в рудник „Ораново", където в сряда сутринта пострадаха двама миньори след срутване на скална маса. 42-г. Емил Пелтешки е в столичната клиника „Пирогов" със счупен лумбален прешлен, а 37-г. Йордан Петров е с фрактури на двата крака и се лекува в благоевградска частна болница.

Районната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство по случая – за причиняване на телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на занятие.

„Нашите проверки, които са на всеки 3 месеца, показват някои повтарящи се проблеми, свързани с крепежните елементи и с електрическата безопасност в рудника. Предстои ни проверка на голям обем документи. Целта е да установим имало ли е план за работа, направен ли е инструктаж, спазен ли е паспортът за дейност в галерията, където стана инцидентът", уточни в четвъртък шефът на дирекция „Инспекция по труда" в Кюстендил Валентин Златински.

Ще бъдат разпитани и двамата ранени миньори, но засега състоянието им не позволява това да се случи. Забоят, в който стана срутването, не е устойчив. Това е установено при проверка на експертите на Министерството на енергетиката. Те дадоха предписания на концесионера на мината за прилагане на допълнителни мерки при укрепване на минните изработки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай