Разпитват Борисов за Мишо Бирата

Разпитват Борисов за Мишо Бирата | StandartNews.com

София. Бившият премиер Бойко Борисов ще бъде разпитван по т. нар. дело за Мишо Бирата. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че по случая проверката отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, по което и сега се провеждат дейности. Бойко Борисов предстои да бъде разпитан по делото, каза обвинител номер 1. 

Скандалът избухна преди 3 години, когато изтече запис на телефонен разговор, в който тогавашният премиер Бойко Борисов нарежда на шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов да прекрати проверка в пивоварната „Леденика", собственост на Михаил Михов с прякор Мишо Бирата. Скоро след скандала Михов беше намерен мъртъв в хотелска стая в „Риу Правец Ризорт". Според официалната информация смъртта му е в следствие на инфаркт. Депутати от Атака излязоха с твърдения, че Мишо Бирата е убит по поръчка на лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов обяви, че ще заведе дело за клевета срещу тях. 

Лидерът на ГЕРБ коментира информацията чрез Фейсбук-профила си: "Надявам се прокуратурата бързо да направи нужните разпити, включително и на мен, за да се прекратят спекулациите и манипулациите относно Мишо Бирата и Чакъра, така както направиха с печатницата в Костинброд."

Нямам никакво притеснение от разпит по делото за Мишо Бирата, каза пред журналисти в парламента Борисов. „Ще се радвам това да стане колкото може по-бързо, за да може веднъж завинаги тази спекулация да се прекрати. Защото, ако погледнете какво се е случило в този период, ще видите, че е взет лицензът на съответната пивоварна. След това съдът го е върнал, че митницата го е взела неправомерно. Освен това, ако не ме лъже паметта, два пъти или три пъти съм бил на разпит по тази тема и всичко това е описано в делото. Това е абсолютна спекулация – и за Чакъра, и за Бирата, и ако има още нещо. Надявам се колкото може по-бързо да отивам, да кажа каквото има и съответно те да преценяват какво да правят", обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай