Разкриха кое подобрява действието на лекарствата

Музиката активира различни неврони в мозъка и влияе върху отделянето на хормони

Разкриха кое подобрява действието на лекарствата | StandartNews.com

Изследователят от Мичиганския университет Джейсън Киърнан е открил връзка между слушането на музика и ефективността на някои видове лечение. Той описва положителния ефект на любими мелодии в своето експериментално изследване, пише Science Daily.

Киърнан забелязал, че ефектът от антиеметичните медикаменти, използвани от пациентите му за облекчаване на гаденето след сеанси на химиотерапия, е по-голям, ако те слушат харесвана от тях музика в продължение на половин час, докато приемат хапчетата. Пилотното проучване, в което участвали 12 души, потвърдило това: след музикотерапията тежестта на симптомите намалявала.

Киърнан подчертава, че събраните до момента данни не позволяват да се твърди със сигурност, че положителният ефект е резултат от музиката, а не от вида на лекарствата. Проучването обаче е помогнало на лекаря да изкаже предположения за механизма, чрез който мелодиите въздействат върху човешкия мозък.

Той смята, че музиката активира различни неврони в мозъка и влияе върху отделянето на хормони, особено на серотонин - хормонът, който регулира настроението на човека. "Серотонинът е основният невротрансмитер, който води до гадене, предизвикано от химиотерапия. Пациентите с онкологични заболявания приемат лекарства, които блокират действието на серотонина", продължава Киернан. Той предполага, че под въздействието на приятна музика серотонинът не се освобождава и остава в тромбоцитите. Според Киърнан именно този процес може да е оказал положително въздействие върху симптомите на пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай