Разходки с "евронаходки" за Деня на Европа

Разходки с "евронаходки" за Деня на Европа | StandartNews.com

Кристалина Георгиева чака ученици за открит урок

Турове с европейски привкус, посещения в сградата на евроинституциите в София и специален вестник "Поколение Европа". С тези и още няколко инициативи ще бъде отбелязан Денят на Европа в столицата. Организатори са Представителството на ЕК и Информационното бюро на Европарламента. Идеята на инициативата "Разходки с ЕВРОнаходки" е да се види градът от различна, европейска перспектива и да се даде на хората повече информация за Евросъюза.

Част от всяка разходка, водена от специално подготвен екскурзовод от Сдружение 365, ще бъдат няколко "спирки", фокусирани върху интересни теми: за историческите корени на европейската интеграция, защо се създава първо икономически съюз, който впоследствие прераства в политически; как възниква и се развива идеята за присъединяването на България към ЕС; членство на страната ни и възможностите, които то предоставя за всички. На обиколките освен да намерят истински европейски "находки" в София, участниците ще имат възможност да проверят познанията си за ЕС и да изпробват късмета си в няколко забавни игри с награди.

За участие е необходимо единствено записване на [email protected]. Безплатните турове ще се проведат на 9 май в 10.30 ч, 13.00 ч и 15.30 ч, с начална точка централният вход на НДК.

Освен това в сградата на двете представителства на ЕК и ЕП ще има посещения за ученици и студенти, с които ще се срещнат президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева и евродепутати. Пред представителствата ще има поставена специална "европейка". В същото време 15 студенти от цяла България издават вестник "Поколение Европа" в 15-хиляден тираж. На 16-те му страници има интервю с Кристалина Георгиева, материал за търговското споразумение ЕС-САЩ и за Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай