Расате не се отказва от патрулите и след среща с полицията

Разговорът в СДВР бил „приятелски и конструктивен"

Расате не се отказва от патрулите и след среща с полицията | StandartNews.com

София. Лидерът на съюз "Национално единство" Боян Расате няма да се откаже от т.нар. граждански патрули и ще даде на полицията списък с имената на хората, които патрулират. Расате съобщи това след разпит в СДВР. Там той е подписал уведомителен протокол.

На срещата са присъствали няколко висши полицейски началници, като сред тях е бил и шефът на "Охранителна полиция" в СДВР.

"Те ме уведомиха какво можем и какво не можем да правим. Всъщност с нищо не ни изненадаха, защото всичко написано в протокола ни беше известно. Затова и нямахме никакви възражения", обясни Расате, цитиран от Блиц.

Той обаче е категоричен, че след срещата с нищо няма да се промени дейността и организацията на патрулите на "Национално единство".

Това, което се забранява е да искат лични документи и да спират граждани. Патрулите нямат право да носят отличителни значи на МВР, МО и на други частни охранители.

Основното притеснение на МВР е било, че хората, които патрулират, не са достатъчно подготвени, с неясна самоличност и не са минали необходимия инструктаж. Затова той ще предаде на полицията списък.

"Разговорът беше приятелски и конструктивен. Говорихме за по-добро взаимодействие. И ако всичко което се разбрахме се получи ще се подобри взаимодействието между нас и институциите", коментира Расате.

Той допълни, че патрулиращите са с абсолютно мирни настроения и често помагат на полицията. Расате посочи и пример - през изминалата нощ, около 19.30 ч., е станало голямо сбиване на бежанци в района на Лъвов мост, но там нямало полицейски екип и само реакцията на неговите патрули, които подали сигнал на тел. 112, предотвратила по-голям инцидент.

В понеделник МВР реши по искане на главния прокурор Сотир Цацаров да засили полицейското присъствие в района на гражданските патрули на националистите. Униформените ще упражняват правомощията си по закон "без никакви компромиси", се казваше в съвместното съобщение на прокуратурата, МВР и ДАНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай