Рамизе от Рибново сбъдна мечтата си да е гелина

Рамизе от Рибново сбъдна мечтата си да е гелина | StandartNews.com

Зимата е сезонът на сватбите в помашкото село

Реджеп и студентката се взеха след двудневно празненство

"Зажени ли се малката ми дъщеря, ще те поканя на сватба". Това ми обеща миналия януари Джамал Люманков, който макар че не ме познаваше, ме прие в къщата си в Рибново и ме посрещна толкова сърдечно, че споменът все още топли душата ми. И тъй като рибновци държат на думата си, аго Джамал, както го наричат местните, наистина ме покани на сватба. Миналата седмица, преди снегът да затрупа селото, Реджеп Киселов и Рамизе Люманкова се взеха с пищна веселба, спазвайки традицията под последните лъчите на декемврийското слънце. Това беше четвъртата сватба за сезона, като след нея е имало още две. До края на зимата тъпаните и зурните ще огласяват Рибново и много млади момичета ще напуснат бащините къщи.

Мечтата на Рамизе Люманкова да стане гелина /изрисувана булка/ се сбъдна миналия понеделник. „Както момичетата в градовете мечтаят да са булки, така и аз съм искала да бъда гелина", каза ми тя развълнувано, часове преди лицето й да бъде „нашарено". В ресторанта младоженците, заедно с родителите на момичето, посрещаха гости. Предният ден домакини на сватбарите бяха от семейството на младоженеца. „Винаги съм се подготвял за 400-500 гости. В крайна сметка цял живот за сватбите на децата се приготвяме", каза аго Джамал, който вече бе вдигал две - на голямата си дъщеря и сина.

Държа да е традиционна сватба - няколко гурбета струва

добави той. „Тъжно ми е. Как да не ми е тъжно", каза от своя страна майката Рамизе, посрещайки с усмивка поканените да поздравят младите. Гостите идват едни след други. Даряват и пожелават. Повечето са местни, но има и колеги на булката, която е студентка трети курс в Благоевград. Печеното пиле изчезва от чиниите. А след десерта местата се освобождават за следващите гости.
От къщата на младоженеца ще тръгне чеизът му, който след като обиколи селото, ще влезе в дома на момичето. Дрехите, които тя ще облече като гелина, също са негов дар. Тъпаните започват да бият,

зурните писват и цялото шествие тръгва към центъра

на селото. Млади момчета носят чеиза. С танци и настроение шествието стига до площада, където под погледа на любопитните жени се извива хорото. Цялото село се весели. И докато веселбата отеква в планината, отвеждат Рамизе в бащината къща, откъдето ще излезе за последен път като гелина.
Само една жена в Рибново „шари" гелините. Първо ще намаже лицето й с крем, после ще направи две червени точки на бузите. Червило ще покрие устните й, а цветни пайети - цялото лице. Цветя и червена кърпа ще скрият косите й. Някои казват, че рисуваните булки не плачат, но запознати казват с усмивка, че тръгнат ли сълзите, не могат да се спрат.
Суета пред къщата на булката предхожда излизането на гелината. Жени раздават хляб на неженените. Любопитни очи оглеждат чеиза на момичето, който след минути ще бъде натоварен на камион, за да бъде пренесен в новия й дом.
Излиза гелината. Лицето й се отразява в

огледало, което трябва да спре лошите очи

Двамата с младоженеца позират за снимки. Вълнението е обхванало улицата пред къщата. Сълзи в очите. Развълнувани жени. Мъже, опитващи се да се скрият вълнението. Отвеждат гелината към новия дом, като най-близката й жена от семейството върви след нея.

Момичето в Рибново става жена, след като е била гелина. Това е и смисълът от рисуването и изписването на булката. Тя е такава обаче само от къщата на родителите си до новия й дом, където мъжът й ще я внесе на ръце.
В едната от стаите, където са събрани само най-близките, ходжата ще ги венчае. Преди това обаче Реджеп ще открие лицето й, а Рамизе ще сложи синята манта, типична за омъжените жени. Три са условията, за да има никях /брак/. Трябва взаимно съгласие, да бъдат съгласни родителите и да има двама свидетели. Бащата на булката дава дъщеря си три пъти, а младоженецът я взема три пъти. „Аз Джамал, баща на Рамизе, давам дъщеря си за съпруга на Реджеп", каза три пъти аго Джамал. „Аз Реджеп вземам Рамизе за своя съпруга", отговори на свой ред новият зет на Люманкови. И докато аго Джамал приключи със сватбите, то бащата на младоженеца го чака още една.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай