Пускат самолети за военния парад (ОБЗОР)

Пускат самолети за военния парад (ОБЗОР) | StandartNews.com

640 военни в 10 блока ще набиват крак на жълтите павета, командвани от контраадмирал Митко Петев

Почти двойно повече военни - 1000 души, ще набиват крак по време на военния парад на 6 май. За първи път от години над жълтите павета ще прелетят две двойки изтребители - МиГ-29 и Су-25. Край Сливен пък вчера бе ВИП денят на многонационалното учение "Ответен удар 16".

За първи път от няколко години самолетен грохот ще огласи столичния бул. "Руски" и жълтите павета навръх Гергьовден. Две двойки МиГ-29 и Су-25 ще преминат във формация над центъра на столицата. Самолетите ще излетят от военното летище край София - Враждебна.

След като Военновъдушните сили получиха ремонтираните в Полша двигатели, сега полети задължително ще има. Заповедта дошла лично от премиера Бойко Борисов, твърдят висши военни.

Ще летят и трите вида хеликоптери - "Кугър", "Бел", "Пантер". Последният е на Военноморските сили и досега не е летял във формация. Затова хеликоптерите се събират на 25 април в авиобазата в Крумово, където ще тренират съвместен полет в клин. Самолетите пък ще си направят своя тренировка. Су-25 ще долетят от Безмер в Граф Игнатиево при МиГ-29. Двете двойки ще летят заедно на 3 май. След това излитат за Враждебна, а на 4 и 5 май сутринта отново ще тренират вече над центъра на София. Ако вали дъжд, ще летят следобеда, предвиждат плановете. Засега те все още не са официални. Вчера видовете сили са представили плановете си, а окончателното решението ще се вземе на военен съвет днес, научи "Стандарт". Парадът ще бъде открит традиционно от вертолет Ми-17, който ще развява българския трибагреник. Вертолетът ще бъде придружен от два "Кугъра". На земята Сухопътните войски ще представят бронирана техника - високопроходими "Хамър", "Мерцедес", колесна бронеавтомобил "Гардиан", както и прословутата "Пустинна котка".

Общо 1000 военни ще участват във военния парад на 6 май. 600 души ще набиват крак в рамките на общо представителни блока. Първи ще преминат 64 души от знаменния взвод на националната гвардейска част. След това ги следват блокът на духовия оркестър. Трети са служителите от Военна академия, следват ги от Националния военен университет. След тях идват два блока от Сухопътните войски, както и блоковете на ВВС и ВМС. Ще ударят крак и блок на съвместното командване на силите. парадът ще завърши с блок на Военна полиция, предвижда сценарият на парада. Той ще бъде командван от шефа на Военноморските сили - контраадмирал Митко Петев. Вечерта на 5 май в "Арена Армеец" ще се проведе станалият вече традиционен Музикален парад на военните духови оркестри от няколко държави.

Москва показва мощта на Русия

Ако сте решили да посетите руската столица през втората половина на април има вероятност да нямате шанс да се разходите из Червения площад. Там се репетира почти ежедневно за 9 май - Денят на победата. Тренировките за традиционния парад в Москва започват от ранно утро. В учението участват стотици войници, танкове, артилерийски системи и бронетранспортьори, оркестър. Общо 26 руски градове ще организират големи паради на 9 май, за да отбележат годишнината от официалната капитулация на нацистка Германия пред съветските войски. Армията ще репетира засилено на 28 април и 5 май, а генералната репетиция ще е на 7 май на Червения площад. Засега жителите и гостите на руската столица могат да се полюбуват на военните оръдия, изложени в района на ВДНХ. Там дори системите за противовъздушна отбрана, които в момента пазят сирийското небе, като Зенитната ракетна система С300. Най-модерните противотанкови и противовъздушни оръдия са в центъра на изложението. Все още обаче е спорно дали най-новата руска зенитна ракетна система С-400 "Триумф" ще дефилира на парада. Очевидци твърдят, че дори малко са се стреснали, когато са видели да се придвижват по пътя танковете, ракетоносачите и огромният "Тополь" - автономната пускова ракета.

Отсрамват слънчевата авиация

Преди 2 години самолетите излетяха от постоянната си база в Граф Игнатиево, но гъста мъгла над Ихтиман накара командирите да отменят заповедта да прелетят над София. В мъглата нямало как да запазят формацията почти крило до крило. "Ако се разпръснеха, беше много рисковано да се съберат отново преди столицата", коментираха вчера ситуацията през 2014 г. експерти. Тогава на военните излезе прозвището "слънчевата авиация", която не лети в дъждовно и облачно време. През октомври същата година ВВС опровергаха това с невижданото шоу "Това сме ние". Тогава командирът на ВВС ген. Румен Радев мина на 3 метра над земята и показа всичко от фигурите, на които МиГ-29 е способен.

740 бойци излязоха на полигона

По време на учението бяха използвани хеликоптери "Кугър", а общо 740 бойци участваха в екшъна на най-големия български полигон. 35 от тях са рейнджъри от въоръжените сили на САЩ. Беше използвана и 190 броя бойна, транспортна и специална техника. "Показахте на всички - от войника до генерала, че заедно сте силни и заедно сме силни", заяви държавният глава Росен Плевнелиев, след като всички участници в учението се построиха заедно с техниката. Той изрази увереност, че след два дни моторизираната пехотна батальонна група ще бъде сертифицирана и ще може да изпълнява всички задачи, които й бъдат възложени.

Нашенски и US военни мериха сили в "Ответен удар"

"Арика" отблъсна агресията на "Торион" пред очите на президента Росен Плевнелиев

Български и американски военни демонстрираха най-доброто уменията си по време на приключилото тактическото учение "Ответен удар 16" на полигона в Ново село край Сливен. Съвършени действия на български и американски военнослужещи по време на многонационалното тактическо учение се развиха пред очите на държавния глава Росен Плевнелиев. Той наблюдава как бе отблъсната агресия от страна, наречена "Торион" към държавата "Арика", която е член на НАТО. На нейна територия се водят бойни действия, а правителството се обръща с молба към ООН и НАТО. Моторизираната пехотна батальонна група представи как се действа като противодесантен резерв. Всичко започна със сведения на войсковото разузнаване, което откри колони с противникова техника. Веднага бяха вдигнати изтребители СУ 25-К. Те направиха два захода със скорост между 400 и 600 км/ч, извършвайки разузнаване на противника. Последва нещо, което си заслужава да се види. Самолетите набраха височина и пикирайки, нанесоха удар върху техниката на агресора. Стрелбата се извърши с неуправляем ракетен снаряд. Всички цели бяха поразени, рапортуваха от командването на учението. Веднага след точната стрелба двата самолета за поддръжка на пехотата направиха нов заход, този път да видят какво са постигнали по време на атаката. Противникът от страната "Торион" обаче изненада с десантирането на специални части. Това принуди командира на батальонната група да задейства самоходната артилерийска батарея и да извърши марш от район за отбрана към района за стоварване на десанта. В ход бяха пуснати пехотинците и танкистите. Тук пролича отличното взаимодействие между българските танкисти от Сливен, които стреляха с Т-72, и американските им колеги, които бяха в танкове "Ейбрамс". Наложи се да се използват и минохвъргачки. Агресорът бе отблъснат, а по-голямата част от силите му унищожени. Последната група успя да се скрие в района на водната вишка на полигона "Ново село". Тогава в действие бяха пуснати момчетата на бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада специални сили. Десантчиците успяха да атакуват вишката и да унищожат останалите агресори.

Президентът призова парламента да подкрепи всичките 9 проекта за модернизация

Апелирам Народното събрание да даде зелена светлина на тези проекти. Целим увеличението на парите за отбраната да става плавно, за да стигне за десетилетие 2%, каза държавният глава. Това стана минути след като той получи като дар кортик от командира на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев. Държавният глава благодари на премиера Борисов за ясния ангажимент, че средствата, придобити от пресичане на контрабанда и по-добра събираемост на данъчните приходи, ще се отделят за отбрана. На база "Ново село" той бе посрещнат от генерал-лейтенант Константин Попов - началник на отбраната на Българската армия. Държавният глава прие строя и поздрави бойците.

Евтино, но ефектно маршируваме

Парадът на Българската армия е един от най-евтините в последните години. Дори съседите ни на Балканите отделят повече средства, за да маршируват по повод техни национални празници. Преди година за Деня на победата в Хърватия отделиха 1,9 милиона евро, малко под тази сума дадоха и сърбите. Румънците и гърците пък се задоволиха с около 1 млн. евро. Докато у нас 500 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай