Пускат нови и екологични трамваи в столицата

Трамваят е символ на София, каза Йорданка Фандъкова

Пускат нови и екологични трамваи в столицата | StandartNews.com

София. С ултрамодерни и екологични трамвайни мотриси ще се возят живущите в столицата от днес. Те са 12 на брой и са на обща стойност 33, 784 млн. евро. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд и ОП "Околна среда". Новата придобивка на градския транспорт бе показана официално днес. На събитието присъстваха столичния кмет Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Нископодовите трамваи позволяват достъпа на инвалиди до тях, добро охлаждане през лятото и затопляне през зимата чрез модерна климатична инсталация. Вече са пуснати в движение първите две мотриси, предстои доставката на следващите до края на май, съобщиха от Столична община.

"Екологичните измерения на новите трамваи се изразяват в това, че само 20 броя нови мотриси спестяват близо 5000 тона въглероден окис", каза министър Михайлова, цитирана от БГНЕС. Тя изтъкна, че новите трамваи ще променят не само качеството на градския транспорт, но и това на живот на софиянците.

"Историята на София е свързана с историята на трамвая. Затова и той е символ на София", каза от своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На 1 януари се навършиха 113 години от пускането първия трамвай в София. В тази връзка от СО са избрали да пуснат двата трамвая този месец. Благодарение на европейската солидарност и оперативните програми, модернизацията на градския транспорт продължава, каза още Фандъкова. И уточни, че се очаква финализирането на доставката на нови автобуси за столицата.

Проектът за закупуване на нископодовите трамваи е факт след работата на няколко правителства, както и на доброто партньорство между СО и МОСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай