Вредно ли е пушенето на електронно наргиле

Ето как пречи на организма ви

Вредно ли е пушенето на електронно наргиле | StandartNews.com

Вейповете стават все по- модерни, а вредите от тях все по – сигурни. Доскоро се смяташе, че те създават по – малко щети на белите дробове от обикновените цигари. Дали това е така? В следващите редове ще опишем какво се случва след определено време, когато сме спрели да пушим от вейповете.

След 20 минути: по – здраво сърце

Дори, когато не сте използвали устройството само по – малко от час "сърдечният ми ритъм се нормализира, кръвното ви налягане спада и кръвообращението ви започва да се нормализира", споделят експерти.

След това дишането ви също ще се подобри. В съдържанието на вейпа има две основни съставки - пропилен гликол и растителен глицерин. Те при нагряване те повлияват на дихателните пътища. "Когато се откажете от вейповете, трябва да установите, че дишането ви става по-малко затруднено и въздушният поток е по-чист", както казват експерти.

След няколко часа: оттегляне на никотина

Според много хора електронните цигари не влияят на белите дробове, но това не е така, дори и те да са без никотин.

Острите симптоми на никотинова абстиненция могат да бъдат психологически и физически," психологическите симптоми могат да включват желание за никотин, промени в настроението, проблеми с концентрацията, раздразнителност и тревожност. Физическите симптоми включват "главоболие, изпотяване, треперене, безсъние, повишен апетит, коремни спазми и запек", допълват експерти.

След 24 часа: спада рискът от инфаркт

Съществува проучване от 2018, което сочи, че, когато използваме вейпове това удвоява риска от инфаркт. Откажете ли се рискът намалява по – бързо.

“Само след един ден рискът от инфаркт започва да намалява благодарение на понижаването на кръвното налягане, повишаването на нивата на кислород в кръвта и намаляването на негативното влияние върху нивата на холестерола и образуването на кръвни съсиреци", смятат експерти

След 2 дни: чувствата започват да се подобряват

Електронните цигари много често намаляват сетивността на ползвателите им. Вкусът и миризмите намаляват. Когато човек не пуши дори само за два дни рецепторите му се подобряват значително.

Три дни по – късно: никотинът се освобождава от организма

Точно тогава организмът изчиства съдържанието на пристрастяващото вещество. Ще усетите най – високо желание за пушене точно в този момент.

 "Никотинът напуска тялото ви на третия ден, поради което симптомите на абстиненция достигат своя връх ", казват експерти.

След три месеца: кръвообращението значително се подобрява, като рискът от рак се понижава наполовина

Когато пушим кръвоносните ни съдове биват свити, а когато откажем електронното наргиле те ще се възстановят, защото имат такава способност.

След девет месеца: моментът, в който белите дробове започват отново да преборват инфекциите

Спирането на вейповете намалява усложнения при грип и пневмония. Тогава и кашлицата изчезва.

"След девет месеца здравето на белите дробове се подобрява значително благодарение на обновяването на микроскопичните структури, подобни на косми, в белите дробове, които помагат за изтласкването на слузта и борбата с инфекциите", казват експерти.

5 години по – късно: почти няма да мислите инсулт

Рискът от това заболяване е доста по –нисък при пет години без употребата на вейп, защото тогава ще имате нормално кръвно налягане. Изследване твърди, че рискът от инсулт при пушачи е 71% по – висок.

След десетилетие- по –нисък риск от рак

Друго проучване от 2017 година твърди, че вейповете правят промяна на нашето ДНК. Те предизвикват  заболяването рак. "След едно десетилетие рискът от рак на белия дроб намалява с 50 процента, както и рискът от рак на панкреаса, устата и гърлото", твърдят експерти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай