Психолог с рецепта за щастие. Колко трябва да е дълга почивката ни

В състоянието на днешния свят е добре да обръщаме внимание винаги как се чувстваме

Психолог с рецепта за щастие. Колко трябва да е дълга почивката ни | StandartNews.com

Когато става дума летните депресии и за усещането за щастие и благосъстояние, факторите извън нас имат относително малко значение. Значение има нашият вътрешен свят. През лятото денят е по-дълъг и повечето хора ползват своите ваканции, така че имаме повече време да бъдем със себе си. Това каза пред Euronews Bulgaria психологът Велислава Донкина.

Сега всичко е много по-бързо. Времето, което е важно за нашата душа и нашия ум, сега е много скъсено – задоволяването е много бързо, резултатите трябва да бъдат много бързи. Непрекъснато сме в едно съревнование, което наричаме реализация, а всъщност е самоексплоатация. Всичко води до това, че имаме много малко време да мислим за себе си – как живея, какво искам, какво ме прави щастлив. Изведнъж идват отпуските и ние направо корабокрушираме в това, което виждаме, че реално е животът ни.

"Ползването на някаква активност, която да отмести вниманието ни на някъде върши работа донякъде. Но е малко като да почнем да махаме с дрънкалка пред малко бебе когато е разстроено. Ние всъщност не го утешаваме, а просто променяме посоката на неговия поглед, което не може да даде дълготраен резултат", казва тя.

Физическата активност помага да се секретират хормони, които карат човек да се чувства по-добре. Но по отношение на дълготрайното ни състояние в живота, усещането, че сме щастливи и се наслаждаваме на това, което сме, е свързано с по-задълбочена вътрешна работа. Да се опитаме да разберем себе си и от какво имаме нужда. Да си позволим да бъдем тези, които сме и да имаме това, от което имаме нужда, за да бъдем щастливи.

За да говорим за депресия трябва да имаме продължаващо във времето неудовлетворение. Когато това не се третира по някакъв начин се задълбочава. Това означава, че от една тъга, раздразнителност, отчуждаване, самота, усещане, че сме непродуктивни, може да се засили до отдръпване и невъзможност човек да върши обичайните си задължения, нежелание да се храни, нежелание и невъзможност да става от леглото в крайните състояния. Обичайно е нещо, което продължава във времето – не сме в лошо настроение само днес, защото не ни върви.

В състоянието на днешния свят е добре да обръщаме внимание винаги как се чувстваме. Този поглед винаги ни помага да разберем къде сме.

Според психологичната наука почивката трябва да бъде повече от 10 дни. Имаме нужда от време да се отърсим от стреса и да се адаптираме към режима на почивка.

Настройката да започнем да почиваме и след това да се завърнем на работа изисква време и усилие. Не се случва от само себе си. Не е добре човек да взема отпуската си веднъж в годината, добре е да се случва по-често. Лошата грижа за себе си във времето ще даде своите плодове, които не са положителни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай