Първата плаваща държава ще се появи през 2022 г.

И ще бъде абсолютно свободна

Първата  плаваща държава ще се появи през 2022 г. | StandartNews.com

Ще има свое правителство и валута

Още през 2022 г. в Тихия океан ще се появи първата независима плаваща държава – със собствени закони и криптовалута Vayron, съобщава Daily Mail.

Планът предвижда построяването на град с 300 жилища, а също така и на хотели, ресторанти и офиси - и всичко това недалеко от остров Таити. Субсидираният от основателя Питър Тил пилотен проект струва 50 млн. долара. Създаден е в партньорство с правителството на Полинезия и се поддържа от движението на академици, филантропи и инвеститори. Натали Меца-Гарсия, политолог и изследовател на проекта „Плаващият остров“, казва: „Жителите на острова ще бъдат свободни от геополитически колебания и търговски проблеми... Ще видим как ще потръгне животът на първия остров и в случай на положителен резултат ще построим други.“

В създаването на необичайния остров участие са взели нетърговските организации Seasteading Institute и Blue Frontiers, които заедно с инвестиционната компания на Тил финансират проекта чрез благотворителни вноски със собствена валута Vayron.

Планира се къщите да имат „зелени“ покриви, върху които ще се отглеждат зеленчуци, като за строителството им ще се използва местният бамбук, кокосово дърво и отпадъци от метал и пластмаса.

Тази независима държава ще плава в неутрални води и ще живее по собствени закони с цел да освободи хората от политиката. Островът ще се вписва идеално в природната среда. При проектирането са взети предвид фактори като вълни, приливи и отливи, вятър, слънце и даже разположението н азвездите.

Френска Полинезия особено е заинтересувана от проекта, тъй като растящото ниво на океана заплашва да остави много от жителите й без жилища.

На плаващите острови ще има аквакултурни предприятия, болници, изследователски институти и екологично чисти източници на енергия.

Първият град ще се състои от 11 правоъгълни петстенни платформи, които могат да се придвижват според желанието на гражданите. По изчисления на холандски инженери платформите трябва да са 50 м дълги и 50 м високи, за да бъдат безопасни за хората и зданията.

Проектът е оправдан икономически – цената на една такава платформа ще бъде не по-малка от 15 млн. долара, което е аналогично на цената на земята в Лондон и Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай