Провеждат церемония за отбелязване на Деня на Холокоста в София

Провеждат церемония за отбелязване на Деня на Холокоста в София | StandartNews.com

София. На 27 април 2014 г. (неделя) от 18.30 ч. в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф" 16 ще се проведе церемония за отбелязване на Деня на Холокоста – Йом Ашоа. Събитието се организира от Посолството на Държавата Израел, Организацията на евреите в България „Шалом", Централния израелтянски духовен съвет и Полския културен институт.

На събитието ще присъстват представители на държавните институции, дипломатическите мисии и обществени организации. След церемонията, в памет на милионите жертви на Холокоста, ще бъде открита изложбата „Ян Карски – човек на свободата", подготвена от Музея за история на Полша и предоставена от Полския културен институт.

Йом Ашоа е траурен ден в еврейския религиозен календар, ден в памет на жертвите на Холокоста. На 12 април 1951 г. Кнесета - Парламента на Израел, приема резолюция, с която се определя 27-то число на месец Нисан за Ден в памет на жертвите на ШОА - Холокост. Според спецификата на еврейския календар този ден се отбелязва на различни дати. Тази година Йом Ашоа е на 27 април 2014.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай