Проверяват за доносници при приватизацията

Проверяват за доносници при приватизацията | StandartNews.com

София. За агентурно минало ще бъдат проверявани вече бившите членове на управителните и контролните органи на държавни и общински предприятия, както и на приватизационните фондове.

Това предвиждат приетите на първо четене промени в закона за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията. Един от вносителите на проекта, депутатът Красимир Ципов заяви пред БНР, че "най-накрая българското общество трябва да получи отговор кои са били отговорните лица за всички приватизационни процеси от началото на демократичните промени у нас. По думите ме  трябва да бъдат проверявани и обявявани за принадлежност членовете на научните съвети към висшата атестационна комисия, както и ръководителите на медии.

Занапред се отменя задължението НСО да охранява сградата, архива и имуществото на Комисията за разкриване на досиетата и документите за обявяване на принадлежност към ДС. Съпредседателят на синята коалиция Иван Костов съобщи, че сините ще предложат на проверка да подлежат още бившите и сегашните началници на отдел "Информация" към Министерството на отбраната, за които досега е имало изключение в закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай