Петък,

Проверяват моловете и търговски вериги

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Проверка за здравината на конструкцията на сградите, в които се помещават всички молове и големи търговски вериги, разпореди министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Той заяви, че е съгласувал действията си с премиера Пламен Орешарски.

"Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите", каза министър Данов пред журналисти.

Данов обясни, че проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората. "Използваме случая освен конструкциите, да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита", посочи министърът.

Целта на проверката, която трябва да приключи за една седмица, е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица, заяви проф. Иван Данов.

Проверката е по повод скандалния инцидент в Латвия, където покрив на търговски център рухна и причини смъртта на повече от 50 души. Очаква се резултатите от проверката да бъдат ясни до седмица.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички