Проверяват баровци на минимална заплата

Проверяват баровци на минимална заплата | StandartNews.com

Уволнени работници може да вкарат шефа в затвора

Данъчните проверяват 300 души, които в последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са купили скъпо имущество като недвижими имоти и автомобили. Сред проверяваните има собственици на къщи в престижни райони и притежатели на луксозни лимузини, съобщиха от НАП.

45 от тези хора с ниски доходи, но скъпо имущество, са бургазлии. От НАП всеки месец извършват селекция на рискови граждани, като официалните доходи се съпоставят с данните за имотите, колите и яхтите, които идват в НАП от КАТ и общините. Когато няма логично обяснение за произхода на парите за скъпите вещи данъчните правят проверки и ревизии, облагайки скритите доходи 5 години назад заедно с лихвите, а ако сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда затвор до 8 години. Само през 2015 г. от НАП са направили проверки на 2300-2400 души, чиито имоти и коли не отговарят на официалните им доходи. "Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад", коментира по повод на проверките зам.-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

За да засекат фирмите, които крият данъци, от НАП използват още една хитрост. От близо година от НАП ежемесечно търсят по телефона или се срещат лично с работници, чиито заплати са били близки до минималния осигурителен праг за съответната длъжност и са напуснали или са били уволнени. Целта е данъчните да разберат при какви условия са работили служителите, били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигуровки, както и дали са забелязали бившият работодател да укрива данъци. Често напусналите работници разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на проверки и ревизии със значителни разкрития. Тъй като невнасянето на осигуровки вече беше инкриминирано, ако се намерят двама-трима души, които да свидетелстват, че бившият работодател не е внасял осигуровките им, може да се стигне до наказателно преследване, коментираха юристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай