Протестна мрежа опровергава обвиненията за подкупи

Протестна мрежа опровергава обвиненията за подкупи | StandartNews.com

София. Организацията, координираща антиправителствените демонстрации, "Протестна мрежа" се свърза с екипа на "Стандарт нюз" по повод периодично тиражираните от много и различни медии клевети към протестиращите срещу кабинета "Орешарски". Позицията на протестиращите е, че са били "лъжливо обвинени от представители на управляващата коалиция БСП-ДПС-Атака, че са платени протестиращи, спонсорирани от лоши империалистически фондации и интереси". В резултат на тези обвинения от "Протестна мрежа" пожелаха право на отговор, който "Стандарт нюз" публикува. 

Във връзка с обвиненията по адрес на протестиращите, "Протестна мрежа" от името на Асен Генов, лице на организацията и активен блогър, изпрати писмо до Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, Ханес Свобода, председател на групата на ПЕС в Европейския парламент, и Сергей Станишев, председател на Партия на Европейските социалисти, с апел "да споделят позицията на Партията на европейските социалисти по отношение на дейността на признати международни неправителствени организации, които работят за разпространяване на демократичните ценности в Централна и Източна Европа, както и обвиненията срещу тях за организиране и подпомагане на антиправителствените протести в България".

В резултат на това писмо, господин Ханес Свобода е изпратил на свой ред позицията си, като от "Протестна мрежа" предпочитат да използват текста като отговор на нападките, тъй като считат писмото за достатъчно опровержение срещу "манипулативната и лъжовна теза, тиражирана от неговите политически партньори в България и техните партньори от ДПС и Атака."

Това е пълният текст на писмото на Ханес Свободалидер на социалистите в евро-парламента, (преведено на български от Асен Генов):

"Уважаеми г-н Генов,

Благодаря Ви много за писмото от 29 август 2013г [български текст, английски текст], което получих с голяма изненада. За първи път ми се случва да прочета обширни репортажи в медиите за Отворено писмо, адресирано до мен, преди самият аз да съм го получил персонално.

Нека първо акцентирам върху това, че няма да коментирам индивидуалните изявления на български депутати. Не смятам, че е необходимо, нито е конструктивно.

Що се отнася до протичащите в България протести, аз не разполагам с никаква информация за незаконни действия, тайно финансиране или анти-демократични практики на която и да било неправителствена организация. До колкото аз знам, хората протестират на улиците, защото са загубили вярата си в политическата система. Задължение на правителството и политическите дейци, включително и опозицията, е да върнат вярата на хората, отчитайки сериозно тяхната загриженост и работейки в посока подобряване на жизнените условия в България, както и на политическата система.

Аз съм отбелязвал в редица изявления във фейсбук, Туитър и уеб страницата на групата на социалистите и демократите нуждата от реформи в България. Българското правителство трябва да докаже, че се вслушва сериозно в загрижеността на хората и работи истински за подобряване на жизнените условия и политическата система в страната.

С уважение,
Ханес Свобода. "

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай