Протестират пред НС срещу актуализацията на бюджета

Гражданите се събират пред входа откъм храм-паметника "Св. Александър Невски"

Протестират пред НС срещу актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. Протестиращите срещу правителството се събират час и половина по-рано и на различно от обичайното място. Причината е актуализацията в бюджета, която се гледа на първо четене в парламента от 17 часа. Заседанието ще бъде съвместно на икономическата, социалната и бюджетната комисия.

В актуализацията се предвижда заем от 1 млрд. лв., който е основната причина както за протести на граждани, така и за предупреждения от икономисти, финансисти и опозиционни партии. 

Протестиращите се организират за блокада на сградата през цялата нощ. "Взимайте си столчета, одеала, китари, инструменти, шах, табла, карти и т.н., и да останем заедно до сутрешното кафе пред Парламента. Да съчетаем полезното с приятното", пише в описанието на събитието във Фейсбук, което е озаглавено "Нощна седянка - хепънинг пред Парламента".

От организаторите научаваме, че хепънингът ще се провежда във вторник, сряда и четвъртък през нощта преди всяко заседание на парламента и "цели нощно прогонване на злите сили и посрещане на изгрева и съответно - на любимите ни народни представители"

На 40-ия ден от старта на хорското недоволство се появиха хора с чесън, света вода, кръстове и икони. Повод за това стана вярването, че тогава душата на мъртвите се възнася при Бог, където намира покой. С надежда да си отиде и правителството на Орешарски протестиращите прибегнаха до кръста и герданите с чесън.

Във вторник антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" се изравниха по продължителност с учителската стачка от 2007 г. Те отдавна задминаха януарските бунтове от 1997 г, които бяха само 25 дни. След това правителството на Жан Виденов подаде оставка.

Вчера десетки хора протестираха под прозорците на Министерски съвет, където министрите обсъждаха предложението за актуализация. 

Ще следим случващото се на живо и статията ще се обновява. Следете ни и на страницата ни във Фейсбук. 

21.30 - Жандармерията е извадила щитовете, каските и палките за борба с безредици. 

20.30 - Полицията прибра в сградата на НС депутатите, които се опитваха да изведат от блокадата. НСО забрани както на народните представители, така и на журналистите да напускат сградата. Освен депутатите от трите комисии, вътре са и тримата министри - на икономиката Драгомир Стойнев, на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов и финансовият министър Петър Чобанов. Протестиращите се заканват, че ще нощуват там и няма да ги пуснат, докато не получат оставка.

20.00 - Полицията изблъсква протестиращите със сила, за да изведе служебните автомобили на депутатите. По непотвърдени данни има ранени.

Пред парламента започна символично опело за правителството по случай 40 дни от началото на протестите. 

19.45 - Бяха забелязани полицаи, които извеждат депутати от сградата на парламента зад сградата на БАН, която е вътре в периметъра за сигурност. Оттам те минават покрай италианското посолство и през заведението, което е в сградата до Военния клуб. Около 300 души са блокирали изхода от прегражденията зад сградата на Светия Синод.

19.30 - Гражданите са седнали на паветата и блокират пътя на служебните автомобили. Полицията се опитва да вдигне и издърпа тези, които препречват пътя, но на тяхно място веднага застават нови.

19.15 - 4 полицейски автомобила се опитаха да си пробият път през множеството, блокирало входовете към Народното събрание откъм храма "Св. Александър Невски", но хората не ги пуснаха и те паркираха до тротоара. По непотвърдена информация има двама задържани.

19.00 - По 20-30 души са блокирали всеки един от полицейските пунктове по протежение на огражденията около Парламента и не пускат депутатските коли да излизат от района на сградата. Пред Министерски съвет също има няколко десетки протестиращи.

Депутатът от БСП Георги Кадиев е изведен под силен полицейски кордон, а полицията отблъсква протестиращите:

(Видео: yvobojkov в Youtube.com)

18.30 - Забелязан е актьорът от "Под прикритие" Ивайло Захариев, който блокира с детска количка пътя на депутатските автомобили. Той носи бебето си в слинг и скандира "Оставка".

18.00 - Граждани са блокирали достъпа до повечето пропусквателни пунктове в загражденията откъм задния вход на Народното събрание. Скандират "Европа ни чу, БСП - не!", във връзка с изразената подкрепа за протестите от заместник-председателя на европейската комисия Вивиан Рединг, както и от редица посланици на европейски държави. 

След срещата с комисар Рединг протестиращите й представиха петиция с над 8 000 подписа, събрани за 24 часа. Те твърдят, че това е бил единственият официален документ от българска страна, приет от нея.

17.30 - Протестиращите се събират пред входа откъм храм-паметника "Св. Александър Невски". Целта им е да не допуснат депутатите да излязат след обсъждането на актуализацията на бюджета. Няма блокирани улици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай