Протести за Карадере ще се проведат в страната

Протести за Карадере ще се проведат в страната | StandartNews.com

София. Протести срещу застрояването на Карадере, както и в подкрепа на инвестициите там, ще се проведат на няколко места в страната.

В София демонстрацията започва в 18 ч. на езерото Ариана. Такива са планирани още в Пловдив (от 11 часа на площад "Централен"), Варна (18 часа пред общината), Бургас (11 часа до общината) и Русе (17 часа пред градските хали).

С обратното искане – за развитие в Карадере и община Бяла, сутринта ще протестират жители на общините Долни Чифлик, Бяла, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, и Национална асоциация "Българско Черноморие".

Те се обявяват и срещу „зеления рекет" на еколозите.

Протестите в защита на Карадере започнаха, след като правителството одобри инвестициите в изграждането на хотели в района, част от който според еколозите е в Натура 2000.

Организатори на протеста са "Зелените", а исканията им са:

1. Публично представяне от страна на правителството на пълна информация относно проекта за Карадере, подписания меморандум с инвеститора и проведените от Министерски съвет обсъждания по въпроса.

2. Отмяна на скандалното решение за предоставяне на приоритетен клас инвеститор за проекта в местността Карадере.

3. Спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.

Миналата неделя недоволството срещу намеренията за застрояване на един от последните диви плажове в България събра на протест около 2000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай