Протестът: възможни изходи

Протестът: възможни изходи | StandartNews.com

44 дни - толкова изминаха от началото на протестите. За едни са ужасно дълго време и сякаш вече витае духът на безпомощност, тъй като диалогът между протест и власт е нулев. За други обаче месец и половина е сравнително кратък период - понеже истинските промени могат да настъпят само срещу дисциплиниран и продължителен във времето натиск. Попитахме актьори, музиканти и журналисти за възможните изходи и решения на политическия пат, в който страната е зациклила.

40 дни е малко

Мила Искренова, хореограф на балет "Арабеск"


За съжаление не виждам изход от ситуацията с протестите поне в близко бъдеще. Въпреки демонстрациите, които продължават вече над 40 дни, започвам да си мисля, че пак сме в началото на нов дълъг процес, който ще продължи в най-добрия случай поне няколко месеца. Ситуацията е патова и прекалено заплетена, за да се разреши в кратки срокове, както ни се иска на всички. Борбата за надмощие ще продължи, но дано да е с мирни средства и да няма повече кръв на площада и бели автобуси, които глупаво и ненужно да провокират хората. В крайна сметка се надявам всичко това да доведе до един нов вариант на управление - открит, честен, почтен и в интерес на народа, а не на една мъглява каста политици.

Да управляват експерти

Максим Генчев, актьор


За мен няма да има краен изход от тези протести и те тепърва ще се подновяват наново и наново. Могат да затихват само временно. Причината е, че обществото ни се политизира прекалено много и не може да схване, че най-добре бихме живели без никакви партии. И никой да не си мисли, че апелирам за анархия, защото това което имам предвид, няма нищо общо с анархията. В България има над седем милиона човеци, сред които има много почтени, подготвени, знаещи и можещи хора. Именно те трябва да управляват. Т. нар. ни политици вече ги видяхме всичките какво представляват. Много от тях дори се извъртяха по няколко пъти в парламента и управлението. Резултатът е, че нещата се повтарят непрекъснато. Всеки си назначава калинките - и Бойко си ги назначи, сега същото правят Станишев, Местан и Орешарски. Да виждате някаква разлика? Те обаче са се хванали здраво за кокала и ще го бранят с всички средства. Само наивник може да очаква те сами да си отрежат главите. За това може би изходът е да няма партии, а да ни управляват знаещи, можещи експерти - всеки в своята област.

Рязане му е майката

Агент Тенев, журналист


Да, приятели, ножът вече пробива кокала и за това рязане му е майката. В ситуацията с протестите според мен трябва да се постъпи, както с Гордиевия възел - просто да се отреже. Останалото си е жива агония. Положението с протестите е същото - затяга се като възел, а колкото повече се затяга, толкова по-трудно се развързва. Дори това в един момент става абсолютно невъзможно. И за това просто трябва да се отреже и да се започне на чисто. Ако излезем от метафората, това означава оставка и нови избори.

Дано се размине без кръв

Георги Чапкънов, скулптор


В 70-годишния си живот досега съм виждал всякакви неща, но днешните протести определено ще ги помня дълго. Моля се и се кръстя да няма кръв, но за съжаление историята сочи, че подобни ситуации не се разрешават без жертви. А това е най-страшното. За това трябва да се вземат спешни мерки за сваляне на напрежението. Аз съм привърженик на тези, които подкрепят рязката промяна. Всичко това трябва да спре, за да не стане много по-страшно. Защото в този момент ситуацията изглежда неразрешима. Затова повтарям - трябва да се постъпи рязко и изведнъж. Не виждам нищо страшно в едни предсрочни избори.

Окопаха се със зъби и нокти

Ивайло Захариев, актьор


Ситуацията с протестите наистина сега е патова, но причината за това не е в нас, които сме по площадите, а в правителството. А то панически се е окопало и със зъби и нокти отлага оставката си, която според мен е неизбежна. Тя ще дойде рано или късно, но дано проявят поне малко разум. И когато това се случи, от сърце се надявам да дойдат нови лидери, които не са свързани с Държавна сигурност и мафията. Искам това да са нови хора, които да са почтени, морални и които да решават проблемите на хората, а не само да гледат в собствените си джобове и да се чудят кое свое протеже да пробутат за някакъв пост. Не приемам идеята за забрана на всички партии. Това вече е правено в историята. Ние не можем без политици, а и политиката не би трябвало да е мръсна дума. Тя не е нещо непременно лошо, но трябва хората, които са в нея, да имат съответния морал и ценности. Аз лично очаквах протестите да доведат по-бързо до неизбежния резултат, а именно оставка на правителството, но всяко нещо с времето си. Колкото до кръвта - там вината е също в управляващите, които провокират ненужни сблъсъци. Ние протестираме и ще продължим да го правим мирно, но ако пак се стигне до подобни грозни картини, виновните ще са те.

Искам нов Изборен кодекс

Милена Славова, рок музикант


Решението на тези протести е само едно - да се разкарат веднага всичките до един, да променят закона за изборите и да има нов вот. Толкова е просто, ама на прости хора трябва да им се повтаря по много пъти, докато главите им узреят. Засега нещата в повечето случаи са мирни и кротки, но могат да се променят към много лошо. Хората започнаха да полудяват и ще откачат съвсем, ако тези в парламента и правителството продължат да я карат така. Нямам нищо против партиите, но искам в тях да са не сегашните, меко казано съмнителни фигури, а хора с достойнство, чест, познания и респект.

Улицата да излъчи свои лидери

Светла Петрова, журналист


За мен има само два варианта за изход от сегашната заплетена ситуация с протестите. Единият е управляващите да се вслушат в исканията на хората и да обявят дата за предсрочни избори. Едновременно с това обаче трябва да обявят какво точно ще правят до тези избори, защото наистина има важни неща, които трябва да свършат. Такива са например промените в Изборния закон, нужни са неотложни мерки в социалната област, в здравеопазването и още много спешни неща. Мисля че един такъв ход ще успокои поне временно нещата и хората ще се приберат по домовете си до изборите. Но ще се върнат веднага, ако видят че им прилагат хватки за печелене на време и че това се окаже измама. Ако управляващите обаче продължат да се инатят и не направят крачката към нови избори, тогава според мен протестът ще се радикализира. Всички знаем, че ядрото на този протест е от умни, интелигентни и можещи млади хора. И затова той действа толкова пречистващо на цялата нация и в никакъв случай не трябва да спира, докато не дойде толкова чаканият и мечтан от всички нас морал в политиката и управлението. И вярвам, че тези млади хора ще го постигнат. Те са изключително изобретателни и ще измислят все по-нови и все по-изненадващи артистични форми на протест. И в крайна сметка ще постигнат целта си. Нека протестът продължи по сегашния си граждански начин и без речи, но хората трябва да излъчат свои представители, които да преговарят с управляващите и да изложат ясно исканията си. Нужен е и перманентен граждански натиск върху сегашното и върху всяко едно следващо управление, за да изпълнява то задълженията си към хората. За това и казах, че протестът не трябва да спира.

Трябва президентска република

Румен Бояджиев - син, музикант


За мен изходът от тази криза, която ако продължи по този начин, ще стане перманентна, е първо и веднага да се промени избирателната система и тя да стане изцяло мажоритарна. Втората крачка е да станем президентска република. Всичко това обаче задължително минава през оставката на сегашното правителство, която също трябва да дойде максимално бързо, за да се избегне по-нататъшно покачване на напрежението. Всичко това обаче за съжаление е в сферата на пожеланията и надеждите за разум. Причината за това е, че страхът не само на тези управляващи, но и на почти всички политици и партии е огромен. Те са в ужас от мисълта, че дните им са преброени и че загубят огромните си привилегии и кацата с мед. Много ме притеснява мисълта, че ако те продължат да протакат нещата, протестът може да придобие на моменти и необуздани размери. На тях обаче очевидно не им пука. Склонен съм да мисля, че те биха били склонни да предизвикат дори и гражданска война, само и само да не изпуснат кокала. Но ако се стигне до там, виновни ще са единствено те и с това ще останат в историята.

Оставка и избори

Владимир Левчев, поет и писател


За мен единственият възможен изход е оставка на правителството и нов вот. Това е искането на близо 70 процента от българите и управляващите трябва да спрат да си правят оглушки. Няма как да отидем към гръцкия вариант, защото в този парламент няма основа за ново правителство в рамките на този мандат. Много е лошо това, че сегашното правителство не разговаря с хората от протестите. Вместо да излезе Орешарски, появява се Станишев, който разтяга измислените тези, че някой си стоял зад протестите и че всичко било организирано. В същото време най-безскрупулно си назначават свои хора на възлови места. Това е просто недостойно, меко казано. Сигурно много хора като мен мислят, че не бива да има повече протакане и нещата, за които говорех, да се случат незабавно. Нека има избори и нека народът си каже думата. И е крайно време управляващите да разберат, че вече няма те да определят дневния ред според собствените си интереси и прищевки, а ще трябва да се съобразяват с нуждите и правата на цялото общество.

Който и да дойде на власт, ще е с вилица на шията

Александър Кипров, композитор


Криво ми е да гледам, как си играем на инат и как няма резултат от тези протести. Ако управляващите имаха малко съвест, досега да са си тръгнали и да спрат да дразнят хората. За това според мен решението на тази наистина патова ситуация е национална стачка и блокада на цялата държава. Дано тогава управляващите схванат, че времето им отдавна е изтекло. В същото време обаче много ме ядосва тази разпокъсаност в дясно, а това е единствената алтернатива. Опитват се да правят някакви реформаторски блокове, ама този не искал онзи, а този не искал онзи. Нещо като приказката за куклите и парцалките. Не искали ГЕРБ. Да за това има основания и то много, защото Бойко Борисов и хората му съвсем не са херувимчета. В тази ситуация обаче е добре да се обединят, за да изметат от властта днешните управляващи. Независимо от факта, че и сред десните има купища съмнителни фигури. Не бива да се страхуваме от това, защото времето ще ги отсее. Защото който и да дойде на власт, вече ще управлява с вилица на шията и протестите никога няма да спрат, ако продължим да живеем в досегашната каша. Досега хората търпяха чудовищни неща, но драги политици, това свърши!

Духът излезе от бутилката

Васко Кръпката, музикант


Каквото и да се случи оттук нататък, аз съм щастлив, че видях лицата на хората от протестите. Хората на протеста нямат цвят, защото те са цветът на протеста. Видях, че енергията за разчупване на мутренско-комунистическата система вече излезе от бутилката. Затова аз вярвам, че не след дълго нещата тук ще се променят. Победата ни още не е видна, но ще дойде много, много скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай