Протестът ще бледнее пред миньорски бунт

Протестът ще бледнее пред миньорски бунт | StandartNews.com

Бобов дол. Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, предрича още по-паметни протести, в случай, че миньорите се вдигнат на бунт.

В мината работят 270 човека, като средната миньорска заплата е 400-500 лева. Но поради ограничаването на ТЕЦ "Бобов дол" някои от близките мини са в ликвидация. Нещата са трагични. Ако продължава така, в скоро време миньорите ще трябва да направят нещо, за да защитят труда си. Тези протести, които са в момента, просто бледнеят пред това, което ще се случи.

Финансовите затруднения на мина "Ораново" са вероятна причина безопасността за работа да не е на нужното ниво и това да е довело до инцидента, при който загинаха двама миньори, а други двама продължават да бъдат затрупани. Условията в минния бранш са трудни и няма нормално постъпване на паричните средства от НЕК към ТЕЦ "Бобов дол", а оттам и регулярно към мините, което дава отражение. Федерацията често се занимава с този проблем. Преди няколко дни бе решен проблем с изплащането на много закъснелите заплати в мина "Ораново" и за момента няма забавени трудови възнаграждения. И хората, и собственикът са направили невероятни неща, за да си получат работещите миньори заплатата.

Миньорите от "Ораново" заявиха, че от доста време им се бавят заплатите, имат проблеми с осигуряването и се трудят при много занижени условия на контрол. По думите им получават около 480 лева заплата, но парите се бавят по 2-3 месеца. Хората твърдят, че вътре направо ги експлоатират, но никой не смее да застане с името си, тъй като това е единственото им препитание и се страхуват да не загубят и тази работа. Работници разказаха, че влизат със стари каски и въжета, някой от които напукани. "Условията са повече от критични, но децата ни ядат само хляб и избор нямаме", твърдят работници. Жените им пък се оплакаха, че съпрузите им работят и събота, и неделя, но никой не им плаща извънредно".

Мините в "Ораново" се стопанисват официално от фирмата "Пирин-Ораново" ЕООД с управител Валери Манов. Дружеството обаче е представлявано от пернишката "Балкан" МК, която е собственост на бизнесмена Красимир Христов и участва като акционер във фирма "Енергетик 2004", която е представлявана от борд на директорите, в който освен Христов участват Иван Симеонов и Стефчо Стойнев. Никой от собствениците обаче не пожела да коментира ситуацията в мината, а от Инспекцията по труда ще извършат пълна проверка на дейността на дружеството. За него твърдят, че е свързано с енергийния бос Христо Ковачки. Според миньори той основно изкупувал въглища за ТЕЦ-овете си.

Никой не знае как е станала тази трагедия. Нямам никакво обяснение. При инцидента четирима са пострадали, двама извадихме, които за съжаление са мъртви - Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от село Полена. Другите двама - Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник, все още ги търсим (до 18 ч вчера бел. ред.). Всички останали са живи и здрави, помагат, за да ги открием. Трагедията е станала 300 метра под земята. Имало е скален пробив - скали, вода и кал са тръгнали от много високо. Не е имало никаква намеса на хората. Станало най-неочаквано за всички миньори. Имало и други работници там, но са се спасили. Няма техническа грешка от ръководния и изпълнителския персонал. Не искам да давам надежда, предполага се, че са загинали и другите двама. Става въпрос за нормален производствен процес, за изработка, която е била укрепена с крепеж. Тук е прокуратурата, тук са министри, ще има разследване. Редовно ни проверява Инспекцията по труда, изпълняваме предписанията им. За предишните два трагични инцидента не се доказа да има виновни хора, нямаше наказани. Няма суматоха сред миньорите, те помагат да открием колегите им. Всички са застраховани, ще получат обезщетения, ще се погрижим за децата им, няма да ги оставим. 8 години го има този рудник и той дава хляб и заплати на много работници. Някои от тях се пенсионират и вземат пенсии. Това е рудникът, това е борбата, това е животът, каквото и да означава това. Вътре обаче не е война, случва се авария? Защо на всяка цена трябва да има виновен? Ако има, нека си понесе отговорността!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай