Протестът се пренесе пред Държавна агенция „Архиви"

Протестът се пренесе пред Държавна агенция „Архиви" | StandartNews.com

София. На 76-я ден от началото на протестите отново стотици хора се събраха, за да протестират срещу правителството на Пламен Орешарски. Сборният пункт отново беше площад „Независимост", но след това вместо към Народното събрание, хората се отправиха към сградата на Държавна агенция „Архиви" зад Царския дворец. Поводът беше уволнението на досегашния директор Мартин Иванов и назначаването на негово място на Иван Комитски – работил преди това в архива на МВР и в ДАНС.

Впоследствие протестът се пренесе пред Народното събрание, след което хората полека започнаха да се разотиват.

Демонстрацията е малобройна в сравнение с началните си многохилядни прояви, но протестиращите готвят посрещане на депутатите от лятната им ваканция на 4 септември, когато се очаква да се върне и силата отпреди отпускарския сезон. Ще се подновят и сутрешните протести, като следващата сряда часът на събиране е 10 сутринта, когато отново е планирана блокада на Народното събрание.

През деня в социалните мрежи се надигна и гняв срещу инициативите на създадената наскоро група „София без блокади". Новото искане на групата е шествията да са тихи и всички предмети, предизвикващи силен шум и да бъдат забранени. Писмото е изпратено до Столична община, главният прокурор, Столична дирекция на полицията и други институции.

Контрапротестът

По обед пред президентството отново се проведе контрапротестът, който е в защита на кабинета и настоява за отстраняване на президента Росен Плевнелиев. Протестиращите струпаха пред входа на президентството няколко кашона със забити в тях сламки и други пластмасови вещи. Недоволните обясниха, че изградената от тях фигура представлява марсиански космически кораб, който чака да бъде приет от президента.

Идеята е, че след катодържавният глава се е оградил като марсианец и не им обръща никакво внимание, е време поне да обърне внимание на извънземните от Марс.

Среща с премиера

В четвъртък премиерът Пламен Орешарски ще приеме в сградата на Министерския съвет
представители на Гражданската инициатива „За нов обществен договор". Те ще му връчат новосъбрани подписи към подписката в подкрепа на правителството.

Такава среща вече имаше преди месец, когато гражданите, предвождани от Мишо Шамара, връчиха на Орешарски първите кашони с подписи и настояха за нова кръгла маса. Тогава премиерът каза, че чува исканията и на двата вида протестиращи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай