Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Цветанов

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Цветанов | StandartNews.com

София. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Цветан Цветанов, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Той е обвинен, за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си произтичащи от чл.16 ал.1 от ЗСРС и чл.175 ал.2 от НПК е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) – престъпление по чл. 288 НК, пр. 2 вр. чл. 26 НК.

При разследването на досъдебното производство, водено срещу Тодоров от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени 6 искания за прилагане на СРС. Тези искания са преценени като аргументирани и законосъобразни от Председателя на Окръжен съд – Велико Търново, поради което той е издал съответното съдебно разрешение за тяхното прилагане. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР, за което исканията на наблюдаващия прокурор и разрешенията на председателя на Окръжния съд (за периода 26.08.2009 г. - 18.09.2009 г.) са предоставени на МВР.

Цветан Цветанов, в качеството си на министър на вътрешните работи, съобразно ЗСРС и НПК е длъжен да издаде разпореждане за прилагане на СРС до СДОТО. Въпреки това си задължение, произтичащо от посочените текстове от ЗСРС и НПК той е отказал такова разпореждане. Пренебрегвайки разрешенията, издадени от съдия, и на шестте искания, подписани от председателя на Окръжен съд – Велико Търново, г-н Цветанов е поставил собственоръчно резолюции „НЕ!!!". С това не само е нарушил задълженията си като министър на вътрешните работи, но и е осуетил наказателното преследване срещу три лица, тъй като е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Тодоров и от други лица тежко престъпление, които не са могли да бъдат събрани по друг начин. В специализираната дирекция на МВР е нямало каквито и да е технически пречки за прилагане на въпросните СРС, нито е съществувала опасност от разкриването им.

Разследването по отношение на останалите лица продължава, съобщават още от прокуратурата.

"Преценката на Прокуратурата е, че има достатъчно доказателства срещу Цветан Цветанов, за да може делото да бъде внесено в съда", заяви на пресконференция изпълняващият функцията градски прокурор на София Евгени Диков, предаде „Фокус". По думите на Диков – „Dоказателствата, които са събрани, за да бъде повдигнато обвинение, и да бъде внесено това производство в съда, сочат, че всички доказателства са събрани, и е обоснована неговата виновност".

По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че е жертва на организираната престъпност Евгени Диков заяви – „Tрудно бих могъл да споделя, че е жертва на организираната престъпност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай