Прокуратурата: 18 млн. евро са присвоени по "Белене"

Прокуратурата: 18 млн. евро са присвоени по "Белене" | StandartNews.com

София. Софийската градска прокуратура разследва длъжностно присвояване по проекта "АЕЦ "Белене", съобщиха от пресцентъра на обвинението. Досъдебното производство е започнало още на 9 август, но информация не е съобщавана заради следствена тайна.

Съобщението е в отговор на изнесените по-рано данни от председателя на Единната народна партия Мария Капон и Иван Иванов от Демократи за силна България.

Присвояването е в особено големи размери - 18 млн. евро, и е особено тежък случай, уточняват обаче от прокуратурата.

Според данните на Капон и Иванов са извършени плащания за консултантски услуги по проекта "АЕЦ "Белене" в общ размер 7,5 млн. лв., като преводите са след решението на Народното събрание за спиране на проекта "Белене".

Обвинението събира и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. Делото е възложено на Следствения отдел при Градската прокуратура, се казва в пресъсобщението с уточнение, че повече информация ще бъде съобщена след повдигането на съответните обвинение заради интересите на разследването и следствената тайна.

Междувременно данните бяха отречени от служебното правителство, което работи до предсрочните избори през май, и от енергийния министър в правителството на ГЕРБ Делян Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай