Проклятието на Ораново

Св. Варвара сочела последния изход на затрупани миньори

Проклятието на Ораново | StandartNews.com

Трябва някакъв курбан ли да се направи, водосвет ли, питат се хората в Симитли заради поредицата от смъртни случаи в мина "Ораново".

За над 30 години работа инцидентите там не липсват, а по таблото с некролозите няма място за нови. Взривовете на газ гризу се редуват със свличания на земна маса или наводнения в галериите. Местните винят за това рисковите условия на труд. Езотерици обаче откриха още една причина за смъртните инциденти. Тя се дължи на урановата поличба в името на рудника.

Уранова сила

"Планетата Уран символизира енергетиката. Тя носи прогреса, но и внезапните събития и възможности. Когато е в благоприятна позиция, дава шансове и пари дори, но когато е в лоша, обикновено донася взривове и инциденти", коментираха родни астролози.
Средата на юли урановата енергия е преминала отново в опасна фаза. Тя е образувала космически кръст заедно с други планети, носещи риск от взривове и подземни инциденти - Марс, Черната луна Лилит и Плутон. Тази алхимична комбинация е довела и до поредния сакатлък в "Ораново". Но защо точно там?
"За мен има връзка с името на рудника. Въпреки че първата буква е "О", при изговор се чува "У"-раново. Това съвпада с името на планетата Уран и се получават като скачени съдове - каквото горе, това и долу", разкрива окултистката Маг Зорница. По думите й названията на хора или местности са като IP адреса на компютрите. Буквите носят вибрация, която повлича определена съдба. "В крайна сметка енергията и информацията следват името. Хора с едни и същи имена много често имат и сходни съдби. Причината е, че те са подвластни на идентични енергийни вибрации от Вселената", коментира окултистката.

Помощ свише

Преди 1989 година рудникът в община Симитли е бил като златна мина и е давал хляб на около 2000 души от цяла България. След 2007 година обаче Уран е преминал в неблагоприятна позиция. Според астроексперти Уран удря там, където има сериозни пропуски в сигурността.
Покрай това някои вече заговарят и за проклятието на рудника, който напоследък се е превърнал в гробница. Работниците носят лика на свети Иван Рилски, който закриля родните въглекопачи. Неслучайно празникът на миньора е на 18 август, когато се чества и Успението на светеца. Света Варвара е другата икона закрилница, на която някои от работниците се уповават. Възрастни хора разказват, че тази светица се намесва, когато физическата цялост на човека е несъхранима. Тогава Варвара се концентрира в запазването на най-важната част от човека - душата му. Така ако миньор или някой негов близък се е помолил на светицата, тя се спуска и помага душата му да премине през провиралката между тоя свят и Отвъдното. В противен случай хора, при които смъртта е дошла ненадейно, често се превръщат в призраци. Именно заради това в Полша св. Варвара е обявена за закрилница на една от най-рисковите професии - минното дело. Там тя се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт - които са нямали време да се покаят и причестят. Сред хората, посветени в езика на планетите, уранов характер е синоним на "внезапен", "избухлив".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай